Pregled svih događaja

U Bjelovaru(Brezovcu) obilježen svjetski Dan Roma

Vijeće romske nacionalne manjine grada Bjelovara na čelu sa predsjednikom kumom Stevom Gjurdjevićem i predstavnikom Roma BBŽ Vinkom Horakom, organiziralo je u brezovačkom Vatrogasnom domu obilježavanje 45 godišnjice svjetskog Dana Roma.
Među brojnim uzvanicima bili su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Župan BBŽ Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovar Toni Korušec, dogradonačelnica Lidija Posavec, Suzana Krčmar ispred Saveza Roma RH"Kali-sara", Franjo Horvat predsjednik VRNM KC-KŽ, predsjednik VMNM BBŽ Šandor Toth, predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, predsjednik VSNM Đulovac, Milan Radaković, predsjednik HSS Bjelovar Zdenko Kramarić, predstavnica Čeha Bjelovara Miruška Lončar.
08.04. obilježava se čast prvog svjetskog kongresa Roma održanog od 08.04.-12.04.1971 u Londonu.
Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbilizira prirodu, a u gornjem djelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač koji je u sredini zastave predstavlja putovanja i migracije Roma.
Usvojena je romska himna po staroj pjesmi "Đelem, đelem"
Na 1. kongresu proglašen je službeni jezik Roma "romani šib",kao i službenim prihvaćanjem naziva "ROM" što na romskom jeziku znači čovjek.
Na 4. kongresu Roma od 1990. održanom u Poljskoj odlučeno je da se 08.04., dan kada je otvoren 1. kongres Roma u Londonu, proglasi za svjetski Dan Roma, koji će se svake godine obilježavati u svijetu,jer kao što znamo Romi nemaju svoju matičnu državu već su uistinu "građani svijeta". Kum Stevo je ustvrdio da su mnogi poznati svjetski umjetnici romskog porijekla kao što je legendarni Charli Chaplin, Pablo Picaso, Antonio Banderas, Jul Briner itd.
Skupu su se obratili župan Bajs,gradonačelnik Korošec i zastupnik Kajtazi.
Poslije posluženja druženje je nastavljeno uz pjesmu i oles kako to i priliči našoj romskoj sabraći.
 
FOTOGRAFIJE: