Преглед културних манифестација

СКД "Просвјета"

Српско културно друштво "Просвјета" је традиционална културна организација Срба у Хрватској која окупља припаднике српског народа ради очувања и развијања националног идентитета. Друштво осим појединаца окупља постојеће и развија нове културне, просвјетне и научне институције Срба у Хрватској.

Циљеви дјеловања СКД "Просвјета" су очување и развијање националног идентитета Срба у Републици Хрватској, упознавање, развијање и његовање културно-хисторијских традиција Срба у Републици Хрватској,  јачање и учвршћивање добрих и хуманих односа с већинским хрватским народом и припадницима других мањинских народа у Републици Хрватској те развијање сурадње с организацијама српског народа у другим државама на културним, просвјетним, научним и другим активностима.

На подручју ББЖ дјелују три пододбора СКД "Просвјета"; Гарешница, Дарувар и Бјеловар.

20.09.2014. - 1. Смотра мањинског стваралаштва ББЖ

Под покровитељством Бјеловарско-билогорске жупаније а сукладно пиједлогу Мањинске координације у Кончаници у организацији опћине Кончаница, Чешке беседе Кончаница и Вијећа чешке националне мањине ББЖ, одржана је 1. смотра мањинског стваралаштва ББЖ.

Опширније...

СКД Просвјета у Бугарској

Фолклорна секција нашег пододбора је од 09.-14.08.2014. гостовала у Бугарској гдјеје у склопу манифестације „Балкан фолк фест 2014.“ наступала једном у Китену и 2 пута у Приморском .

Опширније...

01.06.2014. - Дани мањинског стваралаштва у Воћину

ВСНМ Воћин на челу са предсједником Пером Живковићем 01.06.2014. било је домаћин 4. смотре стваралаштва националних мањина која је одржана у воћинском ватрогасном дому.

Опширније...

15.06.2014. - Пети сусрети дјечјег стваралаштва

У Великом Вуковју покрај Гарешнице одржана је 5. смотра међународног дјечјег културног стваралаштва у организацији пододбора СКД "Просвјета" Гарешница уз логистичку помоћ ВСНМ града Гарешнице и жупаније Бјеловарско-билогорске.

Опширније...

31.05.2014. - Спасовске свечаности у Дарувару

31.05.2014. у даруварској кино сали обиљежена је 11. годишњица рада ВСНМ Дарувар, као и Крсна слава Вијећа - Спасовдан.

Опширније...