Преглед цвих догађаја

Одржана сједница ВСНМ ББЖ, 12.03.2021.

Одржана сједница ВСНМ ББЖ

Након уистину неуобичајеног и "Ковид" изазваним стањем ,коначно смо  након дужег времена а поштивањем епидемиолошких мјера ,одржали редовну сједницу Вијећа српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније, седму по реду у В Сазиву.

Сједница је уобичајено одржана у Српском културном центру "Павле Соларић"12.03.2021. године  с почетком у 17,30 сати.

 Вијећници су у попратним документима уз позив за сједницу добили и већ одобрене од стране предсједништва ВСНМ ББЖ ,Анализу извршења Финанцијског плана за 2020. годину, Извјештај о реализацији Плана и програма рада за 2020. годину као и Финанцијски план за 2021 и План и програм рада за 2021. годину.

Сва четири документа једногласно су прихваћена.

Вијећници су упознати са активностима наших вијећа и судјеловањем у акцији "Банија је наша кућа", односно прикупљањем хуманитарне помоћи и разних донација за потресом страдало становништво Баније. О активностима су Вијеће упознали др. Вања Фицнар, српски дожупан Саша Лукић, Милан Радаковић и Сања Орозовић у име ВСНМ Ђуловац, предсједник ВСНМ Бјеловар Душан Маргетић, предсједница ВСНМ Кончаница Рада Божић, наш члан Вијећа и предсједник Српског културног друштва "Просвјета" пододбор Гарешница Зоран Блануша, предсједник ВСНМ Грубишно Поље Милан Кнежевић, као и у име  ВСНМ Велика Писаница Гордана Ћетковић.

Наши поштовани пратитељи wеб.стр. србиббз.хр имали су на њој прилику видјети све активности усмјерене уз наведене активности.

Изузетно битна тема била је везана уз редован попис становништва у РХ који је пролонгиран за 9 мјесец. Предстојеће активности наших опћинских и градских Вијећа као и СКД Просвјета бити ће усмјерена ка стварним етничким Србима да се изјасне као  Срби а не као раније да остану неопредијељени  или се изјасне као припадници већинског народа. Став Вијећа је да  би Срби по оној великог владике Нјегоша "српски пишем, српски зборим, сваком громко говорим" требали уз српску националну припадност, вјеру православну навести да им је материњи језик српски.

Исто тако предложено је и прихваћено да у координацији са СНВ-ом радимо на томе да пописивачи у срединама са знатним бројем Срба буду заступљени у наведеним пословима.

Извршене су све припремне радње у виду израде насловнице,и лектуре за нову књигу Радована Дожудића "Затурена писма"коју ће поновно издавач бити наше Вијеће уз изузетну  финанцијски подршку СНВ И ББЖ. Списатељ се као и раније одрекао било каковог хонорара и обавијестио вијећнике да је текст у предаји за штампарију.

Предсједник Вијећа Дарко Карановић и Зоран Блануша упознали су вијећнике са започетим радовима на доградњи и адаптацији Друштвеног дома у Рогожи за потребе СКД Просвјета Гарешница и ВСНМ Гарешница а из сустава "капиталних инвестиција" које финанцијски "носи" Српско народно вијеће као главни инвеститор  и Град Гарешница, као власник зграде а очекује се и финанцијска помоћ ББЖ.

Предсједник Карановић доставио је двије апликације  "капиталних инвестиција" према Српском народном вијећу у виду молбе и трошковника за додатна средства за уређење дома у Рогожи и много мање средстава за завршетак интеријерних а раније започетих радова на бившој школи у МО Прокоп.

Карановић је упознао вијећнике са одлукама предсједништва о финанцијској помоћи Жељку Ћерану (члан ВСНМ Грубишно Поље) због смрти мајке(повратници),те Удрузи "Правда" из Бјеловара.

Вијеће је на приједлог предсједништва донијело Одлуку да се у Чланку 21 Статута ВСНМ ББЖ измјени дио који је гласио, а везан је за финанцијске ингеренције предсједништва 

-Одлучује о трошковима до 10.000,00 кн у току календарске године. Измјена се односи на финанцијски дио и прихваћен је нови износ до 20.000,00кн.

Уколико ситуација са тзв"Ковид 19" буде омогућила вијеће је прихватило приједлог Лукића и Карановића да се свечана сједница поводом Славе вијећа, Ђурђевдана ,одржи 07.05.2021. у Друштвеном дому Говеђе Поље у 18,30 сати.

На приједлог Дарка Карановић и Саше Лукића једногласно је подржан приједлог да признање "Павле Соларић" које се уручује појединцима или организацијама које дају изузетан допринос у очувању опстојности српског идентитета за 2020 годину добије чланица нашег предсједништва , чланица ВСНМ Велика Писаница  и потпредсједница Удруге "Српски културни центар Павле Соларић"Гордана Ћетковић.

ФОТОГРАФИЈЕ:

DSCN4684.JPGDSCN4686.JPGDSCN4681.JPGDSCN4683.JPGDSCN4682.JPGDSCN4685.JPGDSCN4680.JPG