Преглед цвих догађаја

Савјетовање српских организација

Савјетовање српских организација

У петак и суботу ,18. и 19.06.2021. године у Врховинама (Камп "Биг Беар") Доњи Бабин Поток,одржано је Савјетовање челних људи српских организација у Републици Хрватској.

Савјетовању су присуствовали чланови предсједништва Српског народног вијећа ,Српског културног друштва "Просвјета",Заједничког већа општина и Самосталне демократске српске странке као и потпредсједник Владе РХ Борис Милошевић.

Семинаром су обухваће двије теме,прије свега круцијална и по Србе најважнија тема везана за попис становништва са посебним освртом на е-попис грађана,као и припреме за допунске изборе за представничка тијела опћина градова и жупанија у којима у изборном процесу нису попуњена мјеста са представницима Срба а  сукладно Уставном закону о правима националних мањина.

Садржајне информације биле су везане и за изузетно успјешан сустав "Капиталних инвестиција" .Проф.др. Милорад Пуповац предочио је да је на овај начин од 2017. године изграђено,купљено,дограђено и проширено, опремљено.адаптирано око 232 објекта за потребе српске заједнице у Републици Хрватској.

За 2021. годину за српску заједницу по утврђеним критеријима за ову годину договорен је и Уговорима одобрен износ од цца 32.000.000.00кн.Лијепа вијест је у томе што је ребалансом државног прорачуна за ову годину одобрено додатних 10.7 мил. кн. и то 6,7 мил. за капиталне инвестиције а 4,3 мил.кн за текуће пословање кровне српске институције Српског народног вијећа.

При самом крају је довршетак српског дома у Вуковару,Српског културног центра у Белом Манастиру,Осијеку,Окучанима,Слатини,Пакрацу,Удбини,Глини.

У Ријеци су поодмакли радови на српском културном центру,уређују се два објекта у Прерадовићевој улици 21 у Загребу,у Книну се обнавља купљена кућа као и уређује "Кула Стојана Јанковића" и Исламу Грчком недалеко Задра.

Уводне ријечи везано за попис становништва одржали су правници СНВ-а Јелена Несторовић и Јован Влаовић.Утврдили су да је Попис становништва питање прворазредно српско питање и да му треба приступити као према изборној кампањи.Управо су акценат дали на двије ствари "буди е-грађанин" и "буди е- Србин".

Наиме,по први пута попис становништва могу обавити породице у суставу е- грађанин,односно да једна особа у обитељи попише све своје укућане и попуни обвезни формулар.

 

ВАЖНО!!!

Од 23.06.-15.07. Пријаве за пописиваче. АПЕЛИРАМО да се што већи број Срба (посебно незапослени и студенти) у својим јединицама локалне самоуправе пријаве за овај посао.

13.09.-26-09- САМОПОПИС

27.09.-17-10- КЛАСИЧАН ПОПИС

 

Српске  институције предвидјеле су за половицу 7 мјесеца припреме летака,припреме адреса,достављање летака на терен,проналазак особа за дистрибуцију летака

Од 15.07.2021. године започела би Кампања"Буди - грађанин" са подјелом промотивног материјала,ангажирањем помагача око уласка у е-грађанина и е- пописа,едукација истих и медијска кампања.

Од 15.08.2021. године започиње Кампања "Буди е- Србин"

почетком 9. мјесеца креће теренска кампања

Први дан савјетовања обухватио је Комеморирање злочина почињених у ратовима од 1941-1945. године и од 1991-1995 године.

24.06.2021. године уз поштивање епидемиолошких мјера предвиђа се Комеморација у Јадовну и Слану на отоку Пагу

27.07.2021 године Дан устанка у Србу,29.07. комеморација за побијене српске цивиле од НДХ  у Банском Грабовцу, 29.07. у Глини (глинска црква),03.08.2021 године  "Изјавом сјећања" обиљежити ће се комеморативно "Олуја" а 25.08. 2021. г. злочин у Груборима.

 

ПОПИС СТАНОВНИШТВА-СТРАТЕШКА АКТИВНОСТ СРБА ЈЕР ПРАВА И СЛОБОДЕ СРПСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ ИТЕКАКО ОВИСЕ О БРОЈНОСТИ СРБА.

ПОПИС ЈЕ ПРВОКЛАСНО ПОЛИТИЧКО ПА ТЕК ОНДА СТАТИСТИЧКО ПИТАЊЕ

У Попис становништва укључују се све српске институције:

Српско народно вијећа

Српско културно друштво "Просвјета"

Заједничко веће општина

Српско привредно друштво "Привредник"

Самостална демократск асрпска странака

Демократски форум

Срска православна црква у Републици Хрватској

Омладинска мрежа

Циљ АКТИВНОСТИ српских институција везано за Попис становништва је прије свега СЛОБОДА ИЗЈАШЊАВАЊА .Стога  у рубрици НАРОДНОСТ слободно унијети СРБИН

                                                      МАТЕРИЊИ ЈЕЗИК                     СРПСКИ

                                                       ВЈЕРА                                      ПРАВОСЛАВНА

ДАКЛЕ,ако смо Срби онда нам је и језик СРПСКИ.

Наравно да људи атеисти у рубрику вјера уносе своје мишљење али су и даље СРБИ и СРПСКИ ЈЕЗИК им је материњи.

Формирано је Координацијско тијело за Попис становништва а чине га:

Саша Милошевић - СНВ

Слободан Живковић - СКД Просвјета

Срђан Јеремић - ЗВО

Драгана Јецков - СДСС

Јово Влаовић и Јелена Несторовић,правни савјетници

О допунским изборима говорио је Боро Ркман предсједник Извршног одбора СДСС-а.

За Србе Бјеловарско билогорске жупаније важно је да знају да се за попуну опћинских и градских вијећа као и жупанијску скупштину могу кандидирати и изабрани предсједници српских опћинских и градских  мањинских вијећа у сљедећим ЈЛРС:

Дарувар 1 вијећник

Гарешница 1 вијећник

Ђуловац  2 вијећника 

Кончаница,Северин;Шандровац,Штефање Велика Писаница и Велики Грђевац по 1 вијећника.

Бјеловарско -  билогорска жупанија 2 вијећника

Српске кандидате могу предложити политичке странке али и ГРУПЕ ГРАЂАНА.

За кандидате Групе грађана мора се прикупити одређени број потписа за Кандидацијску листу (број овиси о броју Срба у некој јединици локалне самоуправе) Листу потписују искључиво декларирани Срби уведени у Попис бирача

Допунски избори предвиђени су за рујан мјесец..

Фотографије: