Преглед цвих догађаја

Обиљежена 80. обљетница устанка у Хрватској и Дана антифашистичке борбе на Борику, Бјеловар

Обиљежена 80. обљетница устанка у Хрватској и Дана антифашистичке борбе на Борику, Бјеловар

У Бјеловару, на Борику у организацији Заједнице удруга антифашистичких бораца и антифашиста Бјеловарско-билогорске жупаније уз присуство изасланика и представника, предсједника Владе РХ, жупана Бјеловарско-билогорске жупаније, градоначелника Бјеловара, вијећа Српске националне мањине града Бјеловара, конзула Републике Србије, Савеза антифашистичких бораца и антифашиста РХ, свечано је обиљежена 80. обљетница устанка у Хрватској и Дана антифашистичке борбе.

О почетку Устанка 1941. године и борбе у бјеловарском крају говорио је Ненад Неквапил, између осталог истакнуо када су фашисти и домаћи издајници окупирали земљи, кренули са масовним злочинима, Густав Перл-Бенда је са Ђуком Приликом, Миланом Бакић-Бајом и Маријом Капустом окупио прве партизане, кренуо у борбу за слободу, једнакост, хуманије и праведније друштво.

Бојана Хрибљан је истакнула све зло фашизма од расних закона до Холокауста. У таквим околностима терора и  зла, часни и поштени људи  били су присиљени да се боре и да крену у оружани отпор. Устанак су организирали и повели комунисти на челу с Маршалом Титом који је цијело вријеме Другог свјетског рата био директно у борби. Партизански одреди у Хрватској су до краја 1941. године имали преко 7000 бораца свих народа и народности. Партизани су ослободили  Хрватску од фашиста и њихових слугу усташа и четника, а на трећем засједању ЗАВНОХ-а које је одржано у Топуском, 8. и 9. свибња 1944. године, познатом као Сабор у Топуском је формално утемељена Федерална Држава Хрватска, што је омогућило да 1990. буде потврђена сувереност Хрватске која је обрањена у Домовинском рату. 

Од 26 партизанских дивизија у Југославији, 11 их је било на територију Хрватске, тако да сви они који би хтјели другачију повијест, губитничку и лажну морају знати да су Тито и партизани донијели слободу, а Павелић и усташе однијели злато и продали Истру и Далмацију. 

Хрватска је имала најмасовнији партизански покрет у Еуропи због чека јој је осигурано истакнуто мјесто међу побједницима Другог свјетског рата.

Након тога пригодним говорима су се обратили Ана Десница потпредсједница САБА РХ, дожупан ББЖ Саша Лукић, Зоран Пусић предсједник Антифашистичке лиге, саборска заступница Рада Борић, Александар  Стаматовић конзул Републике Србије и државни тајник Велимир Жунац као посебни изасланик предсједника Владе РХ.

Сви заједно су истакнули потребу бољег вредновања хрватског антифашизма, осудили су свако искривљавање повијесних чињеница, а све у жељи и циљу прекидања подјела у хрватском друштву, градње толерантне, боље и укључиве Хрватске.

Након тога су положени вијенци и запаљене свијеће испред кипа „Позив на устанак“ који је израдио академски кипар Војин Бакић чија су браћа активно судјеловала у припреми устанка.

Фотографије: