Преглед цвих догађаја

11. Смотра "Дјеца су украс свијета", 04.07.2021.

11. Смотра "Дјеца су украс свијета"

Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Гарешница,под водством предсједника друштва Зорана Блануше ,04.07.2021. године по 11. пута су били домаћини Смотре дјечјег културног стваралаштва "Дјеца су украс свијета" коју су и овога пута финанцијски помогли Савјет за националне мањине Републике Хрватске,Бјеловарско билогорска жупанија и Град Гарешница.

Учесници програма окупили су се на ногометном  игралишту у Великом Вуковју у пријеподневним сатима .

Учесници програма били су:

Чешка беседа,Мали и Велики Зденци

Српско културно умјетничко друштво "Васо Ђурђевић" -Бршадин

Српско културно друштво Просвјета пододбор Двор

СКД Просвјета пододбор Костајница

КУД Слога Вуковар

СКД Просвјета пододбор Вргинмост

СКУД "Бранко Радичевић" Даљ

СКД Просвјета,КУД "Мославина" Гарешница

 

Мали фолклораши и спорташи такмичили су се у старим дјечјим играма као што су "скакање  у врећи" "котурању обруча" "утрка у ношењу јаја у жлици" те "граничару".

Не можемо а да не похвалимо изузетно велики труд родитеља (чија дјеца активно дјелују у СКД Просвјета пододбор Гарешница), у организацији и провођењу ове уистину велике и значајне манифестације, која промовира не само  српску заједницу него  и Град Гарешницу те Бјеловарско -билогорску жупанију као толерантне и мултикултуралне средине.

У послијеподневним сатима услиједио је дефиле Гарешницом, након кога је на Градској тржници започела смотра фолклора.Програм су водиле чланице СКД Просвјета пододбор Гарешница Бојана Карлица и Биљана Родић.

Међу гостима били су парох Српске православне цркве у Великој Бршљаници  Славимир Гвојић,градоначелник Града Гарешница Јосип Биланџија,Извршни секретар СКД Просвјета Загреб Слободан Живковић , предсједник ВСНМ ББЖ уједно и Савјетник жупана ББЖ за националне мањине Дарко Карановић те предсједник ВСНМ Гарешница Дамир Седрамац.

Гарешничка Градска тржница још једном се показала као пун погодак за одржавање разноврсних манифестација и приредби.Домаћини су по завршетку културно-умјетничког програма за све учеснике и госте припремили вечеру.

Фотографије: