Преглед цвих догађаја

Предавање др. сц. Филип Шкиљан, на тему „ИЗ ПОВИЈЕСТИ СРБА ДАРУВАРСКОГ КРАЈА“

Дани српске културе 5. - 9. српња 2021.

5. српња 2021.

Дани српске културе у Дарувару започели су 5. српња 2021. предавањем др. сц. Филипа Шкиљана на тему „ИЗ ПОВИЈЕСТИ СРБА ДАРУВАРСКОГ КРАЈА“. Предавање је одржано у Друштвено-културном центру Дарувар с почетком у 18:30 сати.

Све присутне је поздравила Николина Глодић, предсједница ВСНМ Дарувар, а предавача је представила Радмила Франтал, проф., чланица Вијећа.

Др. сц. Шкиљан је сажето приказао повијест постојања српске заједнице на просторима Дарувара и окружења с нагласком на културолошки значај оставштине српског насљеђа од 16 стољећа до данас. Обрађено је висе тема везано уз Србе Дарувара, од досељавања на даруварско подручје до кретања кроз даљњу повијест, терора над Србима за вријеме 2. свјетског рата и присилних прекрштавања те православних светиња - цркава, манастира и звоника. Приказана су демографска кретања у раздобљу од 19. до почетка 21. стољећа тј. до пописа становништва 2011. Споменути су и примјери четири опустошена, данас ненасељена села, на подручју бивше опћине Дарувар: Велика Клиса, Стара Криваја, Бастајски Брђани и Горњи Борки.

Др. сц. Филип Шкиљан, рођен 1980. године је запослен је у Институту за миграције и народности. За знанственог сурадника изабран је 2010. године, а за вишег знанственог сурадника 2013. године, док је за знанственог савјетника изабран 2019. године. 2011. године изабран је у насловно звање доцента на Хрватским студијима Свеучилишта у Загребу. Бави се 2. свјетским ратом и националним мањинама у Хрватској. Аутор је више монографија и бројних знанствених чланака.

 

Предавању су, уз остале грађане, присуствовали и градоначелник Града Дарувара Дамир Лненичек, замјеник жупана ББЖ Саша Лукић, замјеник жупанице ББЖ Никола Ивановић и чланови жупанијског мањинског вијећа ББЖ. Такођер су били присутни и представници Српске православне цркве, парох пакрачки Ђорђе Тедоровић и парох Лука Босанац.

Предавање су организирали ВСНМ Града Дарувара и СКД Просвјета – Пододбор Дарувар.

Фотографије:

IMG_1279.jpgIMG_1285.jpgIMG_1289.jpgIMG_1286.jpgIMG_1284.jpgIMG_1288.jpgIMG_1287.jpgIMG_1278.jpg