Преглед цвих догађаја

Манастир Пакра, 10.07.2021.

Манастир Пакра

Вијећа српске националне мањине Бјеловарско билогорске жупаније и Града Дарувара,као и Српско културно друштво "Просвјета" пододбор Дарувар, 10.07.2021. године уприличили су заједничко дружење уз едукативну радионицу за дјецу у Манастиру Пакра,смјештеном у срцу Папука који чува српску православну вјеру и српски национални идентитет  већ вијековима.

Наиме,ВСНМ ББЖ због познате ситуације за тзв "ковид 19" у 2019. години није одржало своју свечану сједницу и обиљежило Славу Вијећа, Ђурђевдан а исто се нажалост поновило и ове године.

Сукладно попуштању епидемиолошких мјера предсједништво ВСНМ ББЖ и Града Дарувара ,усклађено са СКД Просвјета пододбор Дарувар,одлучило је да овај вид окупљања на неки начин надомјести пропуштено.

Позив је упућен свим предсједницима опћинских и градских Вијећа српске заједнице наше жупаније,свим члановима ВСНМ ББЖ И Града Дарувара ,те активним члановима "Просвјете" прије свега из Дарувара али и из Гарешнице и Грубишног Поља,као и знатан број наших сународника који помажу у организацији разних манифестација.Са нама су били и наши драги пријатељи и сународници из Пожешко славонске жупаније које су предводили српски дожупан Никола Ивановић и предсједник ВСНМ Липик Дарко Дерењ. 

Морамо истакнути  Сашу Лукића,Срђана Бојчића,Перу Радосављевића,Жељка Стјепановића, који су уз помоћ колега успјешно извели радну акцију дана 06.07.2021.како би створили предувјете за дружење.

 

У 10,00 сати отац Лука Босанац је у манастирској цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице одржао Свету литургију.По завршетку литургије отац Лука је дјеци говорио о хисторијату досељавања Срба у овим крајевима те их провео кроз манастирско здање и упутио у хисторијат саме светиње.

Предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић је сукладно Одлуци Вијећа из 2020.  године додијелио признања "Павле Соларић" које примају заслужни појединци или институције, које својим дугогодишњим радом чувају српску културу,вјеру,традицију и здушно раде на очувању опстојности Срба у овим крајевима.

Признања су примили Саво Орозовић из Батињана,Милан Бобић из Грубишног Поља , Саша Лукић из Дарувара те Гордана Ћетковић из Велике Писанице.У име наших приматеља признања захвалио се Милан Бобић.

Вриједни чланови СКД Просвјета из Дарувара су у међувремену припремили простор за такмичења.Такмичила су се дјеца у скакњу у врећи,ношењу јајета у жлици,а старији су се окушали у бацању камена са рамена.

Организатори су за све учеснике припремили заиста више него богато послужење а све је гарнирано западно-славонском народном пјесмом која је трајала до дубоког поподнева.

Фотографије: