Преглед цвих догађаја

Дан сјећања, 27.01.2023.

Дан сјећања, 27.01.2023.

У петак,27.01.2023. године на загребачком главном колодвору обиљежен је Међународни дан сјећања на жртве Холокауста.

Градоначелник Града Загреба Томислав Томашевић је положио цвијеће и сукладно јеврејској традицији каменчиће испред Споменика жртвама Холокауста и усташког режима наци-фашистичке творевине Независне Државе Хрватске.

"Ми као градска власт желимо градити град толеранције.Град који је отворен према свима,град једнаких могућности за све- без обзира на националност,на вјероисповијест,на поријекло или класу.Без обзира на било какву припадност или одређење.То није само мисија градске власти,већ одговорност свих нас који у овом граду живимо", истакнуо је загребачки градоначелник.

Нагласио је како се на данашњи дан присјећамо свих Жидова, али и Срба, Рома и Хрвата, који су страдали од нацистичког и усташког режима.

Присутнима се обратио и предсједник Антифашистичке лиге и Грађанског одбора за људска права Републике Хрватске Зоран Пусић који је закључио "  обиљежавање Дана сјећања на жртве Холокауста није само сјећање на прошлост него и брига о томе каква ће бити будућност.

Међународни дан сјећања на жртве Холокауста одлуком УН-а обиљежавамо 27 сијечња, на датум када су јединице Совјетске армије 1945. године ослободиле  највећи нацистички концентрацијски логор- Аусцхwитз. Том приликом ослобођено је 7.5000 затвореника које су непогубљене оставили нацисти у бјежанији.

Комеморацију у Загребу и ове године организирали су Антифашистичка лига Републике Хрватске,Жидовска опћина Загреб, Доцумента-центар за суочавање са прошлошћу и Српско народно вијеће.

Међу поштоватељима невиних жртава рата били су Душан Зорић, предсједник удруге "Правда" из Бјеловара и Душан Маргетић, предсједник Вијећа српске националне мањине Града Бјеловара.

Фотографије: