Преглед цвих догађаја

Комеморација у Гудовцу, 28.04.2023.

Комеморација у Гудовцу, 28.04.2023.

У Гудовцу ,недалеко Бјеловара, 28.04.2023. године с почетком у 11,00 сати одржана је традиционална комеморација за страдале мушкарце, Србе, које су новостворена наци-фашистичка творевина звана Независна држава Хрватска и њени усташки бојовници ,звјерски побили на данашњи дан 1941 године.Из околних села прикупљени су мушкарци и на мјесту тадашњег сајмишта побијени и затрпани у ископане јаме.Било их је 196.

Био је то први погром Срба у планираном геноциду НДХ,уз напомену да су Срби бјеловарског краја морали бити означени видљивим тракама које су наслућивале  што наш несретни народ чека у будућим временима.

Комеморацију су и ове године организирали УАБА Бјеловар коју воде предсједник Берислав Црнчић и његов замјеник  Ненад Неквапил, уз ВСНМ Бјеловар које води предсједник Душан Маргетић са својим замјеником Душаном Зорићем.

Медијатор комеморације била је Сања Клинац.

 У Комеморацију нас је увела читањем дијелова Крањчевићеве поеме "Јама" водитељица бјеловарског казалишта Маргарета Маја Фабичевић.

Помен и парастос невиним српским цивилима водили су пароси Српске православне цркве из Бјеловара, Нарте и Грубишног Поља ,Стефан Максимовић, Драган Топић и Славен Јовичић.

Потом су делегације Уреда предсједника РХ( Бартол Шимунић) Бјеловарско билогорске жупаније и Града Бјеловара,ВСНМ Града Бјеловара, ВСНМ ББЖ, КЦ-КЖ, "Доцументе" САБА РХ ,

УАБА Бјеловар и  КЦ-КЖ, положиле вијенце покрај постамента срушеног Бакићевог споменика "Гудовчан"

Потом су се присутнима обратили градоначелник Бјеловара Дарио Хребак, у име ББЖ замјеница жупана Марија Јунгић,у име Доцументе и Лиге антифашиста РХ Весна Тершелић, у име САБАРХ Ненад Неквапил и у име СНВ-а саборски заступник Борис Милошевић.

Домаћини су и на лису мјеста припремили послужење и позвали учеснике комеморативног скупа у Српски културни центар "Павле Соларић"на наставак дружења.

Фотографије: