Преглед цвих догађаја

ДАРУВАР ДОМАЋИН КООРДИНАЦИЈЕ ЗАМЈЕНИКА/ИЦА ЖУПАНА ИЗ РЕДА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА ИЗ 11 ХРВАТСКИХ ЖУПАНИЈА, 18.05.2023.

ДАРУВАР ДОМАЋИН КООРДИНАЦИЈЕ ЗАМЈЕНИКА/ИЦА ЖУПАНА ИЗ РЕДА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА ИЗ 11 ХРВАТСКИХ ЖУПАНИЈА, 15.05.2023.

Образовање на језику и писму националних мањина тема је о којој се у Дарувару разговарало на састанку Координације замјеника/ица жупана из реда припадника националних мањина. Ријеч је о тијелу које окупља замјенике жупана из реда националних мањина из 11 хрватских жупанија које имају замјенике из реда мањина. Састанак је одржан у простору Савеза Чеха, а домаћини сусрета били су замјеници жупана Бјеловарско-билогорске жупаније из реда чешке и српске националне мањине Тања Новотни Голубић и Саша Лукић. Скуп је поздравио жупан Марко Марушић и том пригодом изражавајући добродошлицу свим судионицима посебно нагласио да је Бјеловарско-билогорска жупанија прави примјер добре сурадње с националним мањинама.

- У Бјеловарско-билогорској жупанији живе припадници чак 21 националне мањине од укупно 22 колико их има у Републици Хрватској. То је за нас право богатство и ова Жупанија уистину је прави примјер добре сурадње и међусобног поштовања и уважавања на свим подручјима живота – истакнуо је жупан додајући да је Бјеловарско-билогорска жупанија једина жупанија у Хрватској која има два замјеника жупана из редова националних мањина. Добра сурадња, истакнуо је, посебно се очитује у подручју образовања гдје се у чак десет школа с подручја жупаније изводи настава у неком од три модела мањинског образовања, а укључена су чак 584 ученика. Томе треба додати и још 180 дјеце која су у два чешка дјечја вртића укључена у предшколски одгој. Жупан је том пригодом истакнуо и најновије примјере сурадње, а то су опремање учионице Основне школе Дежановац гдје се изводи настава по моделу Ц на српском, чешком, а од јесени и на мађарском језику те набава комби возила за потребе Чешке основне школе Јана Амоса КоменскогДарувар. Возило вриједно 42 тисуће еура набављено је у сурадњи са Савезом Чеха и Уредом за људска права и права националних мањина Владе РХ.

- Управо сви ови примјери најбоље потврђују да овдје постоји уистину добра сурадња с националним мањинама и на то сви заједно можемо бити поносни – закључио је жупан Марушић.

Скуп су поздравила и предсједница Савеза Чеха у РХ Ана-Марија Штрумл-Тучек те саборски заступници из реда чешке и мађарске националне мањине Владимир Билек и Роберт Јанковицс.

FOTOGRAFIJE:

IMG_0418.jpegIMG_0416.jpegIMG_0421.jpgIMG_0413.jpegIMG_0415.jpegIMG_0417.jpegIMG_0419.jpegIMG_0420.jpegIMG_0421.jpeg