Преглед цвих догађаја

Путовање у Републику Српску, 10.09.2023.

Путовање у Републику Српску

У недељу 10.09.2023. године ,у организацији Вијећа српске националне мањине Града Бјеловара, уз подршку наше националне Координације, Српског народног вијећа из Загреба,као и Црквене опћине Српске православне цркве Свете Тројице из Бјеловара, припадници српске заједнице упутили су се у Републику Српску, Град Бијељину.

По доласку у Бијељину упутили смо се у манастир Свете Петке који је етапно грађен од 2000. године.

Аутентичност манастира састоји се у томе да је грађен у руском стилу а уз велебност његова изгледа посебно се истиче споменик посвећен страдалничкој царској породици Романов које су бољшевици стрељали по завршетку Великог рата.Читаву причу надопунио је стручни водич из Туристичке организације Града Бијељине.

Излетници су се потом упутили у сам град  и обишли споменик Краља Петра Карађорђевића и упознали се са хисторијатом Градске управе.Обиђена је улица кишобрана ,градски парк а потом и манастир посвећен Светом Василију Острошком који је и сједиште Епархије Зворничко-тузланске, Српске православне цркве.

Потом смо се упутили у Етно село Станишићи близу самог Града Бијељине гдје је организиран ручак ,као и обилазак етно-села и неформално дружење.

Око 17,00 сати, по плану, аутобус нас је вратио у Бјеловарско билогорску жупанију.

Фотографије: