Преглед цвих догађаја

Изборна скупштина Просвјете у Рогожи, 19,15 сати, дана 09.03.2024.

Изборна скупштина Просвјете у Рогожи, 19,15 сати, дана 09.03.2024.

У суботу 09.03.2024. године у дограђеним и адаптираним просторијама друштвеног дома у Рогожи, с почетком у 19,15 сати одржана је Изборна скупштина Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница.

Предсједник друштва Зоран Блануша предсједавао је радним предсједништвом уз Сању Бирач и Биљану Родић.

Блануша је поднио  извјештај о реализацији Плана и програма рада за 2023. годину ,који је једногласно усвојен.

Благајник друштва Милан Родић поднио је финанцијски извјештај за протеклу годину који је такође једногласно усвојен.

Кандидацијска комисија је за предсједника предложила Зорана Бланушу а за његовог замјеника Николу Радошевића.За благајника је предложен Милан Родић.Предсједништво друштва до сада је бројало 7 чланова, уз предсједника и његовог замјеника још 5 чланова.

Кандидацијска комисија је предложила да се број чланова друштва "подигне " на 11 чланова а Блануша је прочитао приједлог за чланове предсједништва.

Приједлог је једногласно усвојен. Тако да смо добили ново-старог предсједника и његовог замјеника као и благајника.

 

Чланови предсједништва су:

Зоран Блануша-предсједник

Никола Радошевић, замјеник предсједника

Милан Родић ,благајник

Остали чланови предсједништва су: Сања ,Бојана и Божо Бирач, Иванић Добрила, Кабљанац Борислав, Блануша Лука, Карлица Бојана и Биљана Родић.

 

Потом је предсједник Блануша дао на усвајање План и програм рада за 2024. годину а благајник Родић Финанцијски план за ову годину. Оба приједлога једногласно су прихваћена.

Међу гостима су били замјеник жупана из српске заједнице ББЖ ,Саша Лукић, предсједници ВСНМ ББЖ , ВСНМ Гарешница те ВСНМ Ђуловац, Дарко Карановић , Дамир Седрамац и Милан Радаковић.Испред Главног одбора Српског културног друштва Просвјета, Загреб, присутна је била Санела Мартиновић из Окучана.Град Гарешницу представљао је Милан Рајшић, члан градског вијећа испред Самосталне демократске српске странке,који је и члан ВСНМ Гарешница.У име ватрогасне заједнице села Рогожа присутан је био Милан Комленовић који је и члан Просвјете као и члан  ВСНМ Гарешница.Чешку беседу из Гарешнице представљале су Алица Скендер и Алојзија Бајс.

Блануша се захвалио на реизбору и похвалио многе људе добре воље  који су у своје слободно вријеме судјеловали на радним акцијама уређења поткровља старе школе, гдје је предвиђена гардероба за народне ношње као и библиотека.Дио потребних средстава прикупљен је и особним донацијама. 

Гостима се обратио Саша Лукић који је Скупштину поздравио како у своје име тако и у име жупана Бјеловарско-билогорске жупаније Марка Марушића. Лукић је нагласио да је ББЖ финанцијски судјеловала у адаптацији и доградњи овог лијепог простора са цца 33.000,00 еура.Зажелио је много успјеха у раду ново-старом руководству, те констатирао да су гарешнички "просвјетари"више него заслужили да на кориштење добију овакав репрезентативни простор.

Дарко Карановић  поздравио је скуп као предсједник  ВСНМ ББЖ, али и као члан предсједништва Српског народног вијећа, кровне институције Срба у Републици Хрватској која институционално координира са осталим српским институцијама: Српским културним друштвом "Просвјета", Српским привредним друштвом "Привредник",Српским демократским форумом, Српским спортско рекреатиним друштвом.Нагласио је изузетно успјешан рад СКД Просвјета, пододбор Гарешница , и смара да су сигурно међу три најуспјешнија Просвјетина друштва у РХ.

Указао је на изузетно битну улогу саборских заступника Самосталне демократске српске странке,који су осигурали преко Уреда за људска права и права националних мањина РХ, велика средства из сустава "капиталних инвестиција" којима се уређују школе,друштвени домови, просторије српских вијећа и удруга, спортски терени,вртићи итд.

Управо су на овај начин осигурана средства за адаптацију и доградњу друштвеног дома у Рогожи ( некадашња школа).

Српско народно вијеће је у ИВ фазе , почевши са 2021 годином ,за овај "подухват" осигурало цца 430.000,00 еура.

Карановић је препоручио присутним пунољетним Србима да се на предстојећим парламентарним изборима опредијеле  за мањинску листу и подрже кандидате Самосталне српске демократске странке.Посебно је нагласио да је став и Координације вијећа и представника националних мањина ББЖ (делегати мађарског,чешког и српског вијећа те представн

ици Рома, Нијемаца и Албанаца) да се  и њихови гласачи опредјеле за мањинску листу

Домаћини су како је и ред, за све присутне припремили вечеру, а свој допринос скупштини дали су наши Теодоровић и Мамула ,који су хармоником и пјесмом увеселили скуп.

Фотографије: