Преглед цвих догађаја

СЕДМИ СПОРТСКИ СУСРЕТИ СРПСКИХ МАЊИНСКИХ ВИЈЕЋА У РОГОЖИ, СУБОТА, 01.06.2024.

01.06.2024. – СУБОТА - СЕДМИ СПОРТСКИ СУСРЕТИ СРПСКИХ МАЊИНСКИХ ВИЈЕЋА У РОГОЖИ

01.06.2024. одржани су седми спортски сусрети жупанијских СНВ-ова, активност кроз коју се његује заједништво и чува идентитет.

Српски културни центар „Мославина“ у Рогожи поред Гарешнице који је прије два мјесеца отворен био је мјесто седмих спортских сусрета народних вијећа Бјеловарско-билогорске, Копривничко-крижевачке, Загребачке, Међимурске и Вараждинске жупаније. У питању је традиција коју његују не само вијећници него и многи драги пријатељи који им се придружују у цјелодневном дружењу потакнутом спортским активностима које се организирају увијек у другој средини. Натјецање се провело у неколико дисциплина, пикаду, ногомету, столном тенису, картању беле и потезању ужета, а окупило се стотињак судионика.

– Ово је један од многих српских културних центара који су отворени у задњих неколико година из сустава „Капиталних инвестиција“ и јако смо сретни што смо успјели добити заиста импресивне центре који су нуклеус српске заједнице широм Републике Хрватске – изјавио је на отворењу сусрета предсједник СНВ-а Бјеловарско-билогорске жупаније Дарко Карановић.

Сусретима је присуствовао и предсједник Српског народног вијећа, проф.др. Милорад Пуповац који се обратио окупљенима. Поздравио је и честитао свима који су водили бригу о тиме да се овај центар обнови и прошири те је изразио задовољство што је простор кориштен на најбољи могући начин, а то је окупљање и дружење са сународњацима и суграђанима са којима живимо. Споменуо је и надолазеће изборе за Еуропски парламент на којима се и сам натјече као кандидат, те укратко појаснио важност изласка на исте.

Српски културни центар „Мославина“ у Рогожи дуго су чекали и чланови Српског културног друштва „Просвјета“ Пододбор Гарешница, изразито активно мањинско друштво које је познато по својим гостовањима диљем Хрватске, али и далеко изван ње. Ови увијек радо виђени гости који културу свога народа проносе већ годинама познати су и по организацији смотре дјечјег културног стваралаштва под називом „Дјеца су украс свијета“, а своје најмлађе чланове уче и међусобној толеранцији кроз натјецања у старим дјечјим играма које редовно организирају у свом крају. Уз разна гостовања план им је у скоро вријеме у Центру уредити и етно собу у којој би биле изложене и сачуване старине те би на тај начин упознали млађе генерације с културном баштином краја.

Фотографије: