Преглед цвих догађаја

21. СПАСОВДАНСКИ СУСРЕТИ У ДАРУВАРУ, 15. и 16.06.2024.

21. СПАСОВДАНСКИ СУСРЕТИ У ДАРУВАРУ, 15. и 16.06.2024.

„Спасовдански сусрети“, традиционална манифестација Вијећа српске националне мањине града Дарувар, која се одржава 21. пут, ове године трајала је, 15. и 16. липња.

Свечаност је почела у 17х уз празнично вечерње богослужење у Српској православној цркви "318 Богоносних отаца 1. Васељенског сабора".

Богослужењу је присуствовао замјеник жупана из редова српске заједнице Саша Лукић.

Након тога, у даруварском кину од 18х се одржао културно-умјетнички програм у склопу којег су наступили као гости Академско културно-умјетничко друштво Универзитета из Новог Сада „Соња Маринковић“, Српско културно друштво „Просвјета“ пододбор Гарешница са домаћинима Српским културним друштвом „Просвјета“ пододбор Дарувар, и пјевачком секцијом.

ВСНМ Дарувар традиционално додјељује признања "Исидор Добровић" институцијама и појединцима који својим радом промичу и чувају српску културу, српски идентитет и духовност на овим просторима.

Ове године примио је члан даруварског Вијећа Јовица Радојевић, предсједници вијећа српске националне мањине из Дежановца и Кончанице Рада Божић и Жељко Милеуснић те госпођа Слободанка Љубишић.

По завршетку културно умјетничког програма гости и учесници програма послужени су традиционално вечером у Чешком дому.

Дружење је настављено у великој сали дома уз живу музику и плес.

У недјељу ујутро у 9х у Цркви Светих отаца одржала се Света Архијерејска литургија на којој је присуствовао и Епископ Славонски, господин Јован, а након тога у дворишту цркве се одржао пригодан културно умјетнички програм и весеље за народ.

Светој Архијереској литургији су присуствовали градоначелник Дарувара господин Дамир Лненичек, Жупник жупе Пресветог Тројства велечасни Иван Попић, замјеник жупана из редова српске заједнице господин Саша Лукић, предсједница ВСНМ-а града Дарувара госпођа Николина Глодић, равнатељица центра за одгој и образовање Рудолф Стеинер госпођа Силвија Канцијан и равнатељица Завичајног музеја Марија Ивандекић.

Фотографије: