Преглед цвих догађаја

ПРОГРАМ ПЛУС – ИЗЛЕТ У КАРЛОВАЦ – 15.06.2024.

ПРОГРАМ ПЛУС – ИЗЛЕТ У КАРЛОВАЦ – 15.06.2024.

Мјешовита група полазника разних узраста уз пратњу координаторица на проведби Програма Плус у Бјеловару и Пакрацу прошле суботе, 15.06.2024. године је кренула на једнодневни излет у Карловац. Расположење је било добро, а и сунчано вријеме нас је послужило.

Прва постаја био је едукацијско-туристички комплекс „Никола Тесла Еxпериенце Центар“ који смо обишли уз љубазно, стрпљиво и приступачно стручно водство. Наша група жељна знања упијала је све информације о животу генија електрицитета за вријеме школовања у гимназији у Госпићу а потом у Раковцу крај Карловца гдје је и матурирао. Видјели смо изложбу оригиналних докумената и учила из доба Теслиног школовања и сазнали који је професор највише утјецао на младог знанственика.

Након ручка у ресторану и кратког одмора, запутили смо се у Брођане како би се укрцали на „Житну лађу“ на ријеци Купи. Овај излетнички брод дужине 25 метара угостио је наше полазнике и наредних сат и пол био мјесто одмора и уживања у разним занимљивостима које нам је испричао капетан унутарње пловидбе Дарио. Научили смо пуно тога о повијести лађарства на подручју уз ријеку Купу и Саву, о трговцима и бродарима који су путовали ријеком и њиховом утјецају на развитак самог града Карловца. Такођер, детаљно смо упознати са конструкцијом и могућностима самог пловила те смо имали прилику и звонити лађарским звоном.

Фотографије: