Преглед цвих догађаја

ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У БЈЕЛОВАРУ – 21.06. – 23.06.

ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У БЈЕЛОВАРУ – 21.06. – 23.06.

Вијеће српске националне мањине града Бјеловара и удруга СКЦ „Павле Соларић“ уз помоћ чланова СКД Просвјета пододбор Бјеловар су организирале по први пута „Дане српске културе“ који су трајали три дана. У склопу ове манифестације осим богатог културно-умјетничког програма, прослављена је и слава вијећа Света Тројица-Духови.

У петак, 21.06. Бјеловарчани су имали прилику погледати представу у изведби казалишне удруге „Артиста“ под називом „Сан о Милени“ која говори о животу српске сликарице Милене Павловић Барили. Представу су дан прије извели у Гавелли, а у Бјеловару су ју поновили у Дому културе те одушевили публику.

Након представе, за госте Вијећа, услиједила је вечера уз поздравни говор предсједника вијећа господина Фицнара те обред резања славског колача те кратко обраћање јереја бјеловарског оца Стефана.

У суботу, 22.06. програм се наставио извођењем представе и радионице у којој су уживали најлмађи, под називом „Биберче“ у изведби глумице Светлане Патафте.

Од 17х гости су присуствовали отворењу изложбе под називом „Иконе манастира Пакра“ те послушати предавање аутора књиге „Манастир Пакра у Славонији“, протојереја-ставрофора Луке Босанца.

Посјетитељи су имали јединствену прилику видјети репродукције икона из манастира Пакра и посвједочити богатој повијести и културно-умјетничкој важности овог манастира.

У 19х започело је представљање нове књиге нашег, већ надалеко познатог аутора и члана вијећа, господина Радована Дожудића. Нова збирка кратких прича под називом „Деминутиви“ изазвала је велики интерес и посјећеност.

Дани српске културе завршили су у недјељу, 23.06. када су се драги гости и пријатељи окупили код храма Свете Тројице у Бјеловару.

Свету литургију служио је епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске.

У склопу свете литургије израђивани су вјенчићи за украшавање станова и кућа, након чега је услиједио културно-умјетнички програм Српског културног друштва „Просвјета“ из Дарувара и Дјечјег пјевачког збора цркве св. Тројице у Бјеловару.

Фотографије: