Преглед цвих догађаја

8. СМОТРА МАЊИНСКОГ СТВАРАЛАШТВА ББЖ – БЈЕЛОВАР – 06.07.2024.

8. СМОТРА МАЊИНСКОГ СТВАРАЛАШТВА ББЖ – БЈЕЛОВАР – 06.07.2024.

Традиционална 8. Смотра мањинског стваралаштва Бјеловарско-Билогорске жупаније коју организира Координација националних мањина ББЖ под покровитељством жупаније и града Бјеловара, одржана је у организацији Савеза Рома у Републици Хрватској „Кали Сара“. Овогодишња смотра мањинског стваралаштва окупила је око 180 судионика те је по први пута одржана у Бјеловару.

Ова манифестација се сваке године одржава у другом граду или опћини диљем Бјеловарско-билогорске жупаније и окупља најбројнија мањинска друштва.

Од 10:00х посјетитељи су могли обићи штандове националних мањина и кушати гастрономске специјалитете карактеристичне за поједине националне мањине.

Разгледању штандова и кушању понуде придружио се и жупан ББЖ господин Марко Марушић са својим сурадницима, замјеником Сашом Лукићем и замјеницом Тањом Новотнy-Голубић.

Својим присуством су нас почастили и саборски заступници Вељко Кајтази и Владимир Билек, као и представница Амбасаде Републике Србије у Хрватској, министрица савјетница Дејана Перуничић.

Штанд представника српске националне мањине су својим делицијама и широким спектром разних ракија обогатили Гордана и Павле Ћетковић из Вијећа српске националне мањине Опћине Велика Писаница.

У 12:00 започео је културно-умјетнички програм који је отворио предсједник Координације Дамир Малина поздравним говором, након којег је публика имала прилику чути и пар ријечи жупана Марушића као и саборског заступника Кајтазија.

Публика је имала прилику гледати свих шест организираних мањина у жупанији, као и госте КУД „Бјеловар“ из Бјеловара.

Наступали су фолклорно друштво мађарске мањине „Писаница“, Чешка обец Бјеловар, КУД „Мославина“ из Гарешнице као представници српске мањине, Удруга Нијемаца и Аустријанаца из Сирача, а своје представнике у глазбеном дијелу имали су и Роми те Албанци.

Фотографије: