Преглед цвих догађаја

ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ДАРУВАРУ – 03.07.-09.07.2024.

ДАНИ СРПСКЕ КУЛТУРЕ У ДАРУВАРУ – 03.07.-09.07.2024.

Пети по реду „Дани српске културе у Дарувару“ у организацији Српског културног друштва „Просвјета“ пододбор Дарувар и Вијећа српске националне мањине града Дарувара ове године су одржани у раздобљу од 03.07. до 09.07.2024. године у просторијама Српског културног центра „Исидор Добровић“.

За почетак, гости су имали прилику послушати предавање на тему „Пост, традиција и савремено доба“ пароха даруварског Ђорђа Теодоровића. Ово интересантно предавање окупило је велики број гостију који су се након излагања задржали у културном центру на дружењу уз закуску.

У петак, 05.07. учитељица Рада Божић одржала је радионицу за дјецу под називом „Различито, а једнако“ кроз коју су најмлађи имали прилику учити о ћирилици и латиници те различитостима које нас могу спајати.

Дан након, у суботу, у Друштвено-културном центру Дарувар одржана је представа „Покондирена тиква“ у изведби аматерске драмске секције Удруге српске националне мањине „Уранак“ из Вараждина.

Окупљена публика је уживала у комедији коју је прије скоро два стољећа написао оснивач српске драме Јован Стерија Поповић.

Програм овогодишњих дана српске културе завршио је јучер, у уторак 09.07. радионицом под називом „Вез и везење“ коју је водила Славица Буздум, те предавањем приповједача свештеника Луке Босанца на тему „Од конопље до тканине“.

Док су се млађи посјетитељи по први пута сусрели са овом темом, старији посјетитељи су имали прилику присјетити се како је некада изгледала прерада конопље и израда тканине на нашим просторима, онако како ју памте од својих предака.

Фотографије: