Преглед цвих догађаја

80 Обљетница III партизанске Мославачке бригаде "Никола Демоња", Трновитички Поповац, 21.09.2024.

80 Обљетница III партизанске Мославачке бригаде "Никола Демоња", Трновитички Поповац, 21.09.2024.

У Трновитичком Поповцу покрај Гарешнице, у суботу 21.09.2024.обиљежена је 80 јубиларна обљетница формирања ИИИ партизанске Мославачке бригаде "Никола Демоња"

Код сеоске школе и мјесног дома организиран је дочек узваника , а у 10,30 сати делегације су положиле вијенце на обновљени споменик и спомен плочу ИИИ Мославачкој бригади.

Вијенце су положиле делегације САБА РХ на челу са предсједником Фрањом Хабулином, делегацију ББЖ предводио је замјеник жупана Саша Лукић ,предсједник УАБА Гарешница Јадранко Паљан са делегацијом, Раде Јовичић у име ЗУАБА ББЖ,начелник опћине Берек Мато Тонковић са делегацијом, а многи другови положили су црвене каранфиле.

У сеоском дому , након државне химне "Лијепа наша домовино"отварање свечаности и поздрав гостима упутио је водитељ програма Милан Иванчевић.Иванчевић је поздравио предсједника САБА Фрању Хабулина, замјеника жупана ББЖ Сашу Лукића,предсједника ЗУАБА ББЖ Раду Јовичића предсједника ВСНМ ББЖ те предсједнике ВСНМ Градова гарешница и Кутина Дарка Карановића, Дамира Седрамца и Јову Трбојевића, начелника опћине Берек, Мату Тонковића, Златка Барилу предсједника ХСУ ББЖ и члана жупанијске скупштине  као и све предсједнике и замјенике УАБА,.

Исидора Иванчевић извела је рецитацију "Мославачкој чети", а о формирању и борбеном путу бригаде говорио је Јадранко Паљан.

У име опћине Берек присутнима се обратио начелник Мато Тонковић.Најмлађи чланови Српског културног друштва Просвјета, пододбор Гарешница извели су у првом наступу сплет игара из Мославине а у другом наступу кола из Србије.

У име ББЖ,замјеник жупана Саша Лукић поздравио је присутне у своје име и прочитао врло коректан текст подршке и поздрава жупана ББЖ , Марка Марушића.

У име антифашиста и антифашистичких бораца РХ скупу се обратио предсједник САБА РХ Фрањо Хабулин.

КУД "Пријатељи" из Берека на челу са господином Стубичаном посебно је развеселио присутне својим ауторским пјесмама посвећеним Мославини и мославчанима.

По завршетку свечаног програма услиједио је традиционални војнички грах.

Фотографије: