Преглед цвих догађаја

14.01.2014. - Комеморација, помен и парастос страдалим србима Воћинскога краја

Обиљежавање страдалништва Срба воћинског краја из 1942. године почело је литургијом у храму Светих отаца у Воћину коју је предводио протојереј Драган Гаћеша - парох воћински.  Литургијски је обиљежен и Дан Обрезања Господњег, Свети Василије Велики те Нова година - по Јулијанском календару. Потом су се вјерници и узваници упутили у Кометник - Јоргиће до споменика страдалим сељацима Кометника, Јоргића и Добрића.

Након помена и парастоса народу су се обратили Игор Павковић - дожупан Вировитичко - подравске жупаније из редова српске заједнице који је прочитао пјесму проф. Стеве Пупића, која збори о овом погрому Срба. Скупу се затим обратио Владо Јурић - предсједник УАБА ВПЖ, који је евоцирао генезу ратних збивања која су утјецала на овај усташки злочин и 320 страдалих цивила.

Тајник ВПЖ Иво Хорват указао је на потребу да се ниједан злочин несмије заборавити, да он нема национални и вјерски предзнак, те да је заједнички живот неминовност.

Скупу се обратио и Саша Милошевић, замјеник предсједника СНВ. Указао је на актуалне аномалије у друштву и покушаје ревизионистичке политике наспрам антифашистичких тековина Другог свјетског рата.

Потом су делегације положиле вијенце на споменик са именима страдалих, као и на споменик палим борцима НОР-а у Зубићима. Потом су делегације у Воћину положиле вијенце на костурницу и меморијални споменик. Присутнима се обратио проф. Јово Вуковићи описао страдање Срба у самом Воћину.

Скупу су присуствовали и генерални конзул Реп. Србије у Вуковару Живорад Симић, предсједник ВСНМ ББЖ и потпредсједник СНВ Дарко Карановић, предсједник ВСНМ ВПЖ Милутин Јовановић, предсједници ВСНМ градова Слатине и Гарешнице Младен Кулић и Предраг Иванчевић. Скупу је присуствовао и једини преживјели овог погрома чика Саво Бојчић.

Организатор обиљежавања ових догађаја било је ВСНМ опћине Воћин са предсједником Пером Живковићем. Организатор је присутнима подијелио спомен књигу "Четрнаести јануар" која је први пут објављена поводом 30 годишњице страдања Срба овог краја. Књигу су издали УАБА ВПЖ и ВСНМ опћине Воћин, а приредили су је Владо Јурић и Младен Кулић.

ФОТОГРАФИЈЕ