Издаваштво

Кратка хисторија српских крајишника са Калника и Билогоре (од XIV. до XIX. вијека)

Аутор: Ненад Вукадиновић - одвјетник из Новог Сада - рођени бјеловарчанин

Издавач: Мало историјско друштво, Нови Сад 2012.

За издавача: др. Драго Његован

Рецезенти: проф. др. Никола Страјнић, ред. проф. унив. у Новом Саду, Предсједник друштва књижевника Војводине,

др. Драго Његован, музејски савјетник и виши научни сарадник,

Жарко Димић, професор, хисторичар, директор Архива САНУ - Одјељења у С. Карловцима

Уредник: Жарко Димић, професор

Лектор и коректор: Ана Вуцеља, професор српског језика и књижевности

Графички уредник: Аутор

Штампа: Будућност АД, Нови Сад (500 примјерака)

О књизи:

ВСНМ ББЖ је 09.12.2012. године потписало у Новом Саду уговор са Ненадом Вукадиновићем, аутором књиге "КРАТКА ХИСТОРИЈА СРПСКИХ КРАЈИШНИКА СА КАЛНИКА И БИЛОГОРЕ (од XИВ до XИX вијека) о јавним презентацијама и продаји исте. Наиме, сутор је рођен у Бјеловару 1956. године, а данас са породицом живи у Новом Саду и бави се адвокатуром. Књига је издана у априлу 2012. године у Новом Саду. Рецезенти ове књиге су проф.др. Никола Страјнић, редовни професор Новосадског универзитета и предсједник Друштва књижевника Војводине, затим др. Драго Његован, музејски савјетник и виши научни сурадник, те Жарко Димић, професор, директор Архива САНУ у Сремским Карловцима.

Књига се бави потребом и свијешћу о разумијевању и расвјетљавању српског крајишког народа у сјеверозападној Хрватској (Калник и Билогора) која аутентично говори о томе тко смо, што смо и одакле смо. Ауторова завичајна емоција јесте разлог писаног трага о опстојности српског националног корпуса у овом географском подручју, а уједно је и рефлексија на опстојност укупности српског бића на овим подручјима кроз турбулентне вјјекове.

Аутор у овом дјелу говори о најранијим досељавањима Срба на простор Калника и Билогоре од 1400. до 1600. године. Затим се обрађује Војна крајина од 1600. до њеног укидања 1881. године као и њено развојачење и укључивање у различите цивилне области. У поглављу под насловом "Познате личности", аутор нуди спознају о животопису Павла Соларића, Петра Прерадовића и Душана Кашића, као најпознатије хисторијске личности потекле из српског крајишког народа са простора Билогоре.

На крају књиге аутор даје прилог старих, најиизворнијих аутентичних израза Крајишника (као својеврсни ријечник) кориштен у стара времена али и данас.

Мултимедија и издаваштво