Издаваштво

Војвода бјеловарски - барон Сава Николић Подрински

Аутор: Ненад Вукадиновић, одвјетник из Новог Сада, рођени бјеловарчанин

Издавач: Невкош д.о.о., Нови Сад 2013.

Рецезенти: проф. др. Никола Страјнић, ред. проф. унив. у Новом Саду, Предсједник друштва књижевника Војводине,

Жарко Димић, професор, хисторичар и дир. Архива САНУ-одјељење у С. Карловцима

Уредник: Жарко Димић, професор

Графички уредници: др Софија Вукадиновић

                         Ненад Д. Вукадиновић

Лектор и коректор: Наталија Вукадиновић

                          др. Софија Вукадиновић

Штампа: Будућност д.о.о., Нови Сад

О књизи:

Овај изузетни и јединствени рад прати једну од најстаријих, најзначајнијих, најснажнијих, најутјецајнијих али и у многочему најконтроверзнијих српских племићких породица Николића Подринских чије краљевско племство датира из 1688. године.

Иако је настала у старим српским земљама Хума и Захумља, ова српска племићка породица је своје уточиште пронашла у Војној крајини и на територију Вараждинског генералата гдје је родоначелник породице барон Сава Николић Подрински био први командант војне утврде зване Wеловар те је за војне заслуге добио 1688. године баронску угарску племићку титулу са предикатом Подрински и називом Wојwоде вон Беловар.

Један од потомака Саве Николића Подринског био је и угледни загребачки адвокат и политичар барон др. Владимир Николић Подрински којие је своју кћерку удао за хабсбуршког надвојводу и пријестолонасљедника Леополда Хабсбуршког Лотрингена и на тај начин су српски крајишници уздигли се и до самог, царског и краљевског, бечког Двора.

Поред низа других хисторијских занимљивости у књизи се, готово детаљно, обрађују најистакнутије личности српског крајишког подријекла које су живјеле и радиле у Вараждинском генералату (XВИИ и XВИИИ вијек), а припадале су тадашњој војној, културној, економској и свакој другој елити, па се тако спомињу: први Србин и православац аустријски генерал са нашег подручја и још 10 аустријских генерала Срба који су рођени у Бјеловару или ближој околини.

Један од најзанимљивијих догађаја, нажалост за многе и потпуно непознат, који се описује у књизи, јесте свећана церемонија када је српски патријарх Јосиф Рајачић извршио свечано устоличење хрватског бана Јосипа Јелачића и којом је приликом хрватски бан, потпуно идентичну заклетву, 1848. године изрекао хрватском а затим и српском народу у православној цркви Св. Преображења у Загребу.

Описују се и најеминентније српске личности које су живјеле и радиле на територији Загреба када су српске политичке странке држале већину у хрватском Сабору, а посебно за вријеме бана Ивана Мажуранића чији је блиски рођак био барон др. Владимир Николић Подрински јер су његов отац и хрватски бан оженили двије рођене сестре православног поријекла из чувене грчке породице Деметер.

Описује се и живот и рад наше велике умјетнице (сликарке) баронице Вере Николић Подринске која је била власница садашњих Хрватских Предсједничких двора у Загребу на пантовчаку - Вила Загорје, чијом смрћу 1972. године се гаси племенита породица Николића и по женској линији.

У књизи се налази више од 50 илустрација и фотографија те разних географских карата.

Књига се може набавити по цијени од 100 кн код предсједника ВСНМ ББЖ Дарка Карановића, моб: 099 7743 888

Мултимедија и издаваштво