Преглед цвих догађаја

Одржана 5.Сједница предсједништва и Надзорног одбора Заједнице Удруга антифашиста и антифашистичких бораца Бјеловарско билогорске жупаније

Одржана 5.Сједница предсједништва и Надзорног одбора Заједнице Удруга антифашиста и антифашистичких бораца Бјеловарско билогорске жупаније

Сједница је одржана 30.ожујка у Српском културном центру „Павле Соларић“с почетком у 14,00 сати.

Предсједник ЗУАБА Раде Јовичић је у позиву за дневни ред предложио:

1.Информације о извршеном програму УАБА Бјеловар,Чазма,Дарувар,Гарешница,Грубишно Поље као и ЗУАБА Бјеловарско –билогорске жупаније за 2020 годину

2.Приједлог ребаланса финанцијског Плана рада ЗУАБА ББЖ  за 2020. Годину

3.Приједлог Плана рада ЗУАБА ББЖ за 2021. Годину

4.Приједлог Финанцијског плана ЗУАБА ББЖ за 2021 годину

5.Доношење Одлуке  о годишњем износу чланарина градских УАБА према ЗУАБА

6.Питања и приједлози

Предсједник Јовичић  је поздравио све присутне чланове предсједништва и посебно госте сједнице међу којима су били: предсједник САБА Фрањо Хабулин,замјеница жупана Бјеловаско –билогорске жупаније Дамира Бајса Бојана Хрибљан,замјеник предсједника жупанијске скупштине ББЖ Златко Барила,Бранко Романић као предсједник Надзорног одбора ЗУАБА,те у име домаћина предсједници Вијећа српске националне мањине Града Бјеловара и ББЖ Душан Маргетић и Дарко Карановић.

Јовичић закључује  да је због новонастале ситуације са тзв.“ковид 19“ доста предвиђених активности у протеклој години морало бити одгођено али исказује задовољство са изузетним скупом у Подгарићу када је обиљежена 75 годишњица ослобођења Сјеверозападне Хрватске од наци-фашизма 

У име УАБА Чазма говорио је предсједник Велебит Гомерчић  истакавши да је 29.11. 2020. обиљежен Дан ослобођења Чазме као и да је постигнута сурадња са Градом на обнови споменика у Андиголи и на Спомен костурници.

Здравко Драшнер предсједник УАБА Дарувар обавјештава да је Дан Холокауста (27.01.)обиљежен полагањем  вијенаца на жидовском гробљу,утврђено је катастарско стање споменика,обновљено њих 25 а преостало за обнову још 17 а све уз помоћ локалних самоуправа  опћина (чланови УАБА Дарувар уложили су 365 радних сати у ове активности) Дежановац,Сирач,Кончаница, Ђуловац,Града Дарувара и ББЖ. УАБА Дарувар уплатила је 3.000,00кн за потресом страдало становништво Баније.

О активностима УАБА Грубишно Поље говорио је предсједник Удруге Иван Шкрилац. Исказао је „чудан осјећај“  и велики страх међу људима због „короне“као и на строге епидемиолошке мјере државног Стожера ,што је резултирало малом бројем људи који су присуствовали 26.04.2020.на комеморацији и полагању вијенаца на жељезничкој станици поводом депортације српских цивила у Јадовно и Слано на отоку Пагу,као и комеморацијама из 9 мјесеца на „Трандлеровој дјетелини „ и „Кишовом јарку“ гдје су стрељане од усташа десетине српских цивила. Одржано је 5 редовних сједница предсједништва.

У име УАБА Гарешница говорио је члан предсједништва Иван Корен устврдивши огроман организацијски труд везан за 75. Обљетницу ослобођења у Подгарићу  и предлаже предсједништву да сваке 5 године једна од наших жупанијских УАБА буде домаћин овог скупа. Скуп је био на националној разини уз учешће предсједника Републике Хрватске Зорана Милановића.

Замјеник предсједника   УАБА  Бјеловар Ненад Неквапил  исказао је задовољство радом у протеклој години са посебним освртом на сурадњи са ВСНМ Бјеловар и ВСНМ  ББЖ на обиљежавању годишњице првог погрома српских цивила НДХ у  Гудовцу  28.04.2020 године као и поновном откривању Спомен плоче посвећене страдалој обитељи Бакић у улици Ферде Русана у Бјеловару. Извијестио је присутне да су вандали (промптно откривени од полиције) уништили Спомен плочу Густав Перл Бенди која је обновљена и поновно ће бити постављена у Старчевићевој улици. Град Бјеловар је финанцирао обнову плоче а њено постављање је предвиђено за 17.04.2021. године. Одржана је редовна скупштина бјеловарске УАБЕ,обиљежен је Дан антифашистичке борбе 22.06.,штампане су и подијељене пригодне мајице са логом антифашиста а у припреми је уређење Алеје народних хероја на Борику. Исто тако бити ће поновно постављен биста др.Емилије Холик.

Душан Маргетић  упознаје присутне са сталним активностима градског бјеловарског „Комуналца“ на Спомен подручју Гудовац и рушењу и одвожењу осушених стабала. Напомиње коректну сурадњу са овом институцијом и предвиђа радну акцију ВСНМ Бјеловар и УАБА Бјеловар уочи 28.04.2021. и предвиђене комеморације у Гудовцу. Предлаже да наведене удруге поведу рачуна о Спомен плочама на Војновићу на којима су слова доста нечитка.

Предсједник Јовичић се захвалио на исцрпним извјештајима .

Приједлог ребаланса једногласно је прихваћен

Савез антифашистичких бораца и антифашиста РХ ,ЗУАБА  и УАБА ове године очекује велики јубилеј,обиљежавање 80 Обљетнице Народно-ослободилачке борбе против окупатора и домаћих издајника,Дан антифашистичке борбе и 80 годишњицу стварања првог партизанског одреда 22.0.2021.Централна манифестација за Бјеловарско-билогорску жупанију предвиђена је на бјеловарском Војновићу. Поводом ове обљетнице предвиђено је обиљежавање Дана побједе 09.свибња 2021. Године уз Свечану академију у Загребу,обиљежавање Дана антифашистичке борбе у Брезовици 22.06.2021.,комеморација у Јасеновцу,свибањски дани демокрације у Кумровцу .

Важна активност везана је за 15.04.2021. (четвртак,11,00 сати) године када Град Копривница организира комеморацију за невине цивилне жртве усташког погрома у отвореном логору Даница „Спомен дан Данице у Копривници“ Из тог логора несретни Срби Грубишнопољског котара упућени су на пут без повратка , велебитске јаме Јадовна и Слано на отоку Пагу.

Заједно са СНВ, ВСНМ Бјеловар,Грубишно Поље и ББЖ суорганизирати ће се комеморације у Гудовцу и Грубишном Пољу и Јадовну.

ЗУАБА предвиђа и организирани посјет Вуковару као прилог манифестацији „Млади у борби против мржње и нетрпељивости“,те заговарачком активношћу утјецати на наставнике повијести да више пажње у раду са младима посвете НОБ-у. У прилог томе предвиђају  се посјете ученика основних и средњих школа из РХ Спомен соби  НОБ-е у Дарувару.

Једногласно су прихваћени приједлози Плана рада и Финанцијског плана за 2021. Годину,као и извјештај Надзорног одбора.

Од гостију присутнима се обратила замјеница жупана Бојана Хрибљан која је особно и у име жупана ББЖ Дамира Бајса поздравила присутне.

Предсједник САБА Фрањо Хабулин говорио је о изузетно значајним обавезама у овој години и учинио својеврсни пресјек политичког стања у Републици Хрватској.

ФОТОГРАФИЈЕ:

DSCN4695.JPGDSCN4700.JPGDSCN4704.JPGDSCN4694.JPGDSCN4699.JPGDSCN4698.JPGDSCN4703.JPGDSCN4693.JPGDSCN4697.JPGDSCN4702.JPGDSCN4696.JPGDSCN4701.JPG