Преглед цвих догађаја

Одржана 9.Сједница ВСНМ ББЖ

Одржана 9.Сједница ВСНМ ББЖ

У петак 01.04.2022. године с почетком у 17,00 сати у Српском Културном центру "Павле Соларић"у Бјеловару,одржана је редовна 9. Сједница Вијећа српске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније ,В Сазива.

Сједници нису присуствовали Вања Фицнар,Саша Лукић,Горанка Радуловић и Николина Глодић а свој су изостанак на вријеме оправдали.

За сједницу је предложен сљедећи дневни ред:

1.Финанцијски извјештај за 2021. годину

2.Извјештај о реализацији Плана и програма за 2021. годину

3.Извјештај са 1. Сједнице Координације Вијећа и представника националних мањина у ББЖ од 22.02.2022.

4.Осврт на извјештајну Скупштину СНВ-а од 17.02.2022. године

5.Апликације у суставу тзв "капиталних инвестиција" у 2022. години према СНВ-у

6.Крсна Слава Вијећа,Ђурђевдан

7.Реализација апликације из "капиталних инвестиција" МО Прокоп

8.Састанак замјеника жупана Лукића у Министарству знаности и образовања

9.Комеморације у Гудовцу и Грубишном Пољу 28.04.2022. године

10.Разно

Предложени дневни ред једногласно је прихваћен.

Вијећници су уз позив за сједницу од 24.03.2022. године у прилогу добили Финанцијски извјештај ФИНИНГ д.о.о.Бјеловар о пословању Вијећа у 2021. години као и извјештај о реализацији  Плана и програма рада у протеклој години.

Оба извјештаја једногласно су прихваћена.

О сједници Координације Вијећа и представника националних мањина ББЖ која је одржана у Културном центру Албанца ББЖ у Деметровој улици 22.02.2022. године говорили су делегати Карановић и Радаковић.Смањена средства за рад мањинских вијећа резултат су штедње на нивоу цијеле жупаније.Но,по ријечима жупана Марушића ниво финанцирања мањина вратити ће се на претходни ниво чим се за то укажу прилике.Домаћини 7 Смотре мањинског стваралаштва ББЖ бити ће мађарска заједница наше жупаније.

Радован Дожудић пренио је најважнији садржај зоом апликацијом одржане Извјештајне скупштине Српског народног вијећа од 17.02.2022. године.

Наше Вијеће је и ове године аплицирало за финанцијска средства из суства "капиталних инвестиција"према Српском народном вијећу и то за два пројекта.

ВСНМ Дарувар и Српско културно друштво Просвјета,пододбор Дарувар успјели су добити на кориштење просторије цца 70 квадрата бившег аеро клуба Дарувар,које се налазе тик до Српског културног центра "Исидор Добровић".Стога би се постојећи центар проширио , односно спојио са бившим аеро клубом ,што би итекако придоњело квалитетнијем раду наших српских институција.

Други пројект је уређење,односно,обнова кровишта зграде Мјесног дома и бивше школе у селу Горња Вријеска.опћина Ђуловац. У ово село вратио се знатан број Срба који су 90-тих напустили овај дио западне Славоније.Стога би уређење овог објекта било од великог значаја за становнике Горње Вријеске.

Зоран Блануша је указао на успорену динамику доградње и адаптације друштвеног дома у селу Рогожа код Гарешнице за потребе ВСНМ Гарешница и СКД Просвјета пододбор Гарешница.

Вијећници су прихватили приједлог да након двије године присилне паузе одржимо крсну  Славу нашег Вијећа,Ђурђевдан,дан по слави,односно 07.05. 2022. године у Дарувару у ресторану "Срце" с почетком у 12,00 сати.

Обзиром да смо у 2021. години аплицирали према СНВ-у за 200.000,00 кн и наставак радова у Рогожи,аплицирали смо и за 50.000,00 кн за наставак радова за уређење друштвеног дома у Прокопу,но тада та апликација није прошла.Но, ребалансом прорачуна наведена средства су одобрена у 11. мјесецу 2021. г. тако да је у прокопском дому извршено "спуштање стропа"у великој сали (кнауф плочама  ,извршено глетовање зидова како у великој сали тако и у улазном ходнику,жбукање великог димњака ,постављање пећи.

Замјеник жупана из редова српске заједнице Саша Лукић је био на састанку у Министарству знаности и образовања везано за тему учења српског језика по моделу ц у основној школи Дарувар и Дежановац и могуће финанцирање одређених програма.Везано за тај састанак сачињена су два пројектна задатка.Један је "Школа у природи" одмаралиште Ткон на отоку Пашману,за ученике који похађају наставу на предмету Српски језик,по моделу Ц и који похађају наставу Православног вјеронаука у ОШ Дежановац и ОШ Владимир Назор,Дарувар.

Други је приједлог за апликацију "Опремање учионице" за потребе одржавања наставе на језику и писму српске националне мањине,Модел Ц у ОШ Дежановац (Интерактивни екран,пројектор,принтер у боји,Електрично пројекцијско платно,Ормар за пуњење таблета,модуларни ученички столови и школске столице).

Душан Маргетић и Милан Кнежевић,предсједници ВСНМ Бјеловар и Грубишно Поље изложили су до сада учињено везано за комеморације у Гудовцу и Грубишном Пољу 28.04.2022. године.

Зоран Блануша је обавијестио вијећника да СКД Просвјета Гарешница  обиљежава 20. година постојања и све нас позива на свечану сједницу са програмом, која ће се одржати у Гарешници 11.06.2022.

Изузетно задовољство вијећника изазвала је констатација да је једна кратка прича нашег списатеља Радована Дожудића нашла своје мјесто у алманаху кратких прича издавачке куће "Алма" у Београду.

Фотографије: