Преглед цвих догађаја

Чланови СКД Просвјета Дарувар на излету

Чланови СКД Просвјета Дарувар на излету 

У организацији СКД Просвјете Дарувар дана 09.04.2022 године чланови друштва били су на едукацијском излету у Манастиру Ораховица и Гео инфо центру у Воћину.

Дубоко у својим њедрима, на осами, на малој брдској долини, планинској ливади, кроз иглице црногорице и зелену завјесу букава, освану пред очима бијели зидови с црвеним крововима. Стрше торњеви, светиште, повијест и култура на једном мјесту – МАНАСТИР СВЕТОГ НИКОЛЕ (Николаја) ОРАХОВИЦА – оаза и духовно уточиште православних вјерника, повијесна, културна и туристичка дестинација знатижељних добронамјерника.

Манастир је био празан 20 година, а од 2017. у њему борави јеромонах Павле, архимандрит манастира св. Николе, који нам је био домаћин заједно с протојереј-ставрофор Лука Босанац.

Један је од најстаријих православних манастира у Хрватској. Основан је крајем 16. стољећа. Већ 1579. године спомиње га османлијски попис Пожешког санџака. Именује га као ,,манастир Ремета“ на подручју Ораховачке епархије. 

Манастирска црква осликана је вриједним фрескама. Ступови су такођер осликани фрескама које, уз остале светачке ликове, приказују и генеалогију (родословље) Немањића – посљедњи примјер ове теме. Иконостас је 1869. године осликао новосадски сликар Павле Симић у назаренском стилу 19. стољећа с посебним иконографским нагласком.

Након тога упутили смо се у Гео инфо центар Воћин гдје су наши чланови имали прилику упознати се са специфичностима и иновативним начинима презентације повијесно-културног, геолошког и биолошког богатства Парка природе Папук као и околице.

Имали смо се прилике упознати с поставом геологије, биологије и културно повијесне баштине и то све у занимљивом интерактивном окружењу кроз дигиталне, аудио и видео пројекције као и уз звучне ефекте.

Фотографије: