Преглед цвих догађаја

Комеморација и помен у Гудовцу, 28.04.2022.

Комеморација и помен у Гудовцу

У Спомен подручју Гудовац, 28.04.2022. године одржана је комеморација и парастос за невине српске цивиле, мушкарце, које је новоустоличена наци-фашистичка усташка власт, тек формиране НДХ, стрељала на некадашњем сајмишту 28.04.1941. године.

Био је то први монструозни поход геноцида који је био темељ агенде постојања ове злочиначке творевине. Готово 200 мушкараца из Болча, Пргомеља, Малог и Великог Коренова, Средица, Брезе и самог Гудовца усташе су спровеле до сајмишта и извршили егзекуцију стрељањем и клањем ових новомученика.

И ове године организатори комеморације били су ВСНМ Бјеловар и УАБА Бјеловар.

Комеморацију је водио члан УАБА Бјеловар Ненад Неквапил.

Присутнима се  обратио у име УАБА Сплит и ветерана домовинског рата генерал ХВ Жанко и својим директним говором проказао срамотну НДХ и злочин на овом мјесту над српским цивилима.

У име Лиге антифашиста РХ говорио је Зоран Пусић.

Анета Лалић, водитељица Одјела за културу Српског народног вијећа изузетно је хронолошки описала организаторе овг монструозног злочина и њихова нељудска дјела.

У име Града Бјеловара говорио је градоначелник Дарио Хребак, рођени гудовчанин који је устврдио своје предобро знање и упућеност на ове тешке догађаје.

У име Бјеловарско-билогорске жупаније присутнима се обратио жупан Марко Марушић.

Присутнима се обратио и Фрањо Хабулин, предсједник САБА РХ, а у име предсједника РХ Зорана Милановића говорио је изасланик Бартол Шимунић.

Потом се приступило полагању вијенаца које су положиле делегације:

изасланик предсједника РХ Шимуновић,у име Града Бјеловара и ББЖ градоначелник Хребак,жупан Марушић и његов замјеник Саша Лукић, Фрањо Хабулин са делегацијом САБА, Ђорђе Жакула атеше у Амбасади Републике Србије у Загребу, Анета Владимиров и Александар Вуцелић у име Српског народног вијећа, Уаба Сплит и веДРА Сплит са генералом Жанком, ЗУАБА ББЖ,са предсједником Јовичићем Радом, као и делегације Вијећа српске националне мањине ББЖ са предсједником Карановићем, КЦ-КЖ коју је предводио предсједник Јово Манојловић, Града Бјеловара са предсједником Душаном Маргетићем, потомком страдалих Маргетића у Гудовцу,као и УАБА Бјеловар са предсједником Бериславом Црнчићем, делегација ВСНМ ПСЖ коју је предводио предсједник Никола Ивановић.

Парастос и помен за српске новомученике служили су јереји Српске православне цркве, парох у Бјеловару Стефан Максимовић, нарћански парох Славен Јовичић и парох у Грубишном Пољу Славен Јовичић.

ВСНМ Града Бјеловара домаћински је у просторијама Српског културног центра "Павле Соларић" за госте и узванике приредио традиционално послужење.

Фотографије: