Преглед цвих догађаја

7.Смотра мањинског стваралаштва, 02.07.2022.

7.Смотра мањинског стваралаштва

У суботу,02.07.2022 године. у Великој Писаници одржана је 7. по реду "Смотра мањинског стваралаштва националних мањина Бјеловарско-билогорске жупаније"

Смотра је одржана под покровитељством жупана Бјеловарско -билогорске жупаније Марка Марушића а у организацији Координације Вијећа и представника националних мањина ББЖ, којом предсједава Дамир Малина ,(уједно и предсједник Вијећа чешке заједнице ББЖ) ,опћине Велика Писаница на челу са начелником Фредијем Пали и изузетног овогодишњег домаћина, Вијећа мађарске националне мањине ББЖ коју предводи предсједница Злата Беркеш.Домаћин је велику подршку имао и у Вијећу српске националне мањине опћине Велика Писаница коју предводи предсједник Павле Ћетковић.

Од 16,00 сати посјетитељи су могли посјетити етно-гастро штандове на којима су поједине мањине представљале, своју прије свега специфичну гастро понуду.

Мађарска заједница као домаћин представила се својим"мађарским двориштем" у којем су се "крчкали" паприкаши,грах,окретала тјестенина на жару а све праћено музиком у живо.Велику подршку мађарима ББЖ пружила је Заједница мађара Града Пакраца,као и Заједница Мађара из Дарувара.

Српску заједницу представили су штандовима Српско културно друштво Просвјета,пододбори из Гарешнице и Грубишног Поља као и својеврсни судомаћини ВСНМ Велика Писаница ,који су представили и старе занате "грнчарија" као и вунених чарапа и "приглавака", као и велики избор домаћих воћних дестилата познатијих по називом РАКИЈА. И на овим штандовима орила се пјесма уз музички састав Просвјете из Грубишног Поља коју предводи предсједник Илија Мандарић,

Чешку заједницу и њихов штанд представили су Чешка беседа из Даруварског Брестовца уз изузетно богат избор колача.

Удруга Рома Ловари из Магленче који успјешно води обитељ нашег представника Рома у ББЖ ,Горана Ђурђевића,представила се својим штандом на којем је доминирала ракија на бази  лаванде и изузетни колачи од поврћа.

Све понуђене штандове обишао је и жупан наше жупаније Марко Марушић у пратњи својих замјеника из чешке мањине Тање Голубић Новотнy и српске Саше Лукића као и своје прочелнице за протокол Мирјане Посавац.Са њима је био и замјеник предсједника клуба националних мањина у Сабору РХ, уједно и заступник мађарске мањине Роберт Јанковић.

Међу гостима су били и предсједник ВСНМ Загребачке жупаније Драгиша Пилиповић са делегацијом као и један од суорганизатора Смотре ,предсједник ВСНМ ББЖ Дарко Карановић, уједно и Савјетник жупана за националне мањине.

У 18,00 сати након заједничког сликања извођача музичко-фолклорног изричаја,започео је културно умјетнички програм на изузетно лијепој  бини уз саму зграду опћине Велика Писаница.

Присутнима су се обратили ,Дамир Малина,предсједник Координације ,начелник опћине Велика Писаница Фреди Пали,саборски заступник Роберт Јанковић а потом Жупан ББЖ Марко Марушић.

Представили су нам се музички састави инструментално и пјесмама,као и млади фолклораши:

Заједница мађара Велика Писаница

Чешка беседа Даруварски Брестовац

Српско културно друштво "Просвјета" пододбори из Гарешнице и Грубишног Поља.

Културно умјетнички програм затворили су представници већинског хрватског народа,Културно умјетничка удруга "Иван витез Трнски" из Нове Раче,која морамо напоменути представља нашу жупанију на великој манифестацији која ће се одржати 03.07.2022. године. "Ђаковачки везови".

 

По завршетку програма ,жупан Марушић и предсједник Координације Малина уручили су свим судионицима признања за учешће у програму.

Модератор Смотре била је Сњежана Сабо из Дарувара.

Домаћин је у друштвеном дому за све учесника програма и госте у друштвеном дому приредио послужење.

Фотографије: