Преглед цвих догађаја

3.сједница предсједништва Вијећа српске националне мањине ВИ Сазива, 8. март 2024. Деметерова 1, Бјеловар

3.сједница предсједништва Вијећа српске националне мањине ВИ Сазива, 8. март 2024. Деметерова 1, Бјеловар

У Српском културном центру "Павле Соларић", Бјеловар, Деметрова 1, на сам 8.март 2024. године, одржана је 3.сједница предсједништва Вијећа српске националне мањине ВИ Сазива.

Сједници су присуствовали предсједник и замјеник Вијећа, Дарко Карановић и Радован Дожудић, чланови Милан Радаковић, Милан Кнежевић, Петар Радосављевић и Вања Фицнар као и замјеник жупана из редова Срба Саша Лукић као и тајник Вијећа Теа Бјелајац.

Оправдано одсутна била је Гордана Ћетковић.

Карановић и Лукић су упознали предсједништво са апликацијама из сустава тзв. "капиталних улагања"за 2024. годину према Српском народном вијећу. Познато је да су то средства које осигуравају саборски заступници националних мањина преко Уреда за људска права и права националних мањина при Влади РХ.

Одобрена су средства за наставак радова у ИИ фази на парохијском дому у Нарти у коме ће свој простор добити ВСНМ Штефање и Иванска.

Одобрена су и средства за уређење дворишних просторија у парохијском дому у Дарувару који ће користити ВСНМ Дарувар и Српско културно друштво Просвјета ,пододбор Дарувар.

Српском мањинском Вијећу опћине Дежановац одобрена су средства за канцеларијски намјештај у просторијама Вијећа у Говеђем Пољу, као и Вијећу српске заједнице Града Бјеловара за потребе промјене  дотрајалих полица за књиге и намјештаја у СКЦ "Павле Соларић" у Бјеловару.

Вијећу српске заједнице Града Грубишног Поља одобрена су средства за уређење санитарног чвора као и уређење мини кухиње у просторијама Вијећа.

Предсједништво је заузело став да Срби гласачи  на парламентарним изборима "траже" мањинску листу и гласају за српске заступнике у Хрватском парламенту.

Теа Бјелајац упознала је предсједништво са почетком рда тзв.Програма + који је иницирало Српско народно вијеће.Наиме, у послијеподневним сатим у СКЦ "Павле Соларић" у Бјеловару, дјеца (њих 30-так), уз професора Василија Дудуковића из Гарешнице ,уче основе азбуке , српске хисторије и културе.

Такођер су дјеца укључена у активности свирања гитаре ,као и основа роботике.

Овај пилот пројект до сада се показао успјешан у Белом Манастиру ,Книну и Ријеци.

Овогодишњу Комеморацију у Гудовцу заједно ће на националној разини организирати Српско народно вијеће и Савез антифашиста и антифашистичких бораца РХ, а саме позивнице потписати ће проф.др. Милорад Пуповац и Фрањо Хабулин.Од УАБА Бјеловар и ВСНМ Бјеловар очекује се техничка подршка.

Крсна Слава ВСНМ ББЖ, Ђурђевдан одржати ће се  07.05.2024. године у новоуређеним просторијама у Рогожи покрај Гарешнице,које ће заједнички  користити СКД Просвјета и ВСНМ Гарешница .

На истом мјесту ,01.06.2024. године одржати ће се Спортски сусрети српских мањинских Вијећа сјеверозападне Хрватске. Домаћин је ВСНМ ББЖ.

Предсједник Карановић упознао је предсједништво да ће се традиционалне 8. Смотра мањинског стваралаштва национални мањина Бјеловарско билогорске жупаније одржати у Бјеловару 06.07.2024. године у градском парку уз домаћинство ромске заједнице ББЖ.

Фотографије:

20240308_153915.jpg20240308_153923.jpg20240308_153913.jpg1710142008024.jpg