Pregled kulturnih manifestacija

SKD "Prosvjeta"

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" je tradicionalna kulturna organizacija Srba u Hrvatskoj koja okuplja pripadnike srpskog naroda radi očuvanja i razvijanja nacionalnog identiteta. Društvo osim pojedinaca okuplja postojeće i razvija nove kulturne, prosvjetne i naučne institucije Srba u Hrvatskoj.

Ciljevi djelovanja SKD "Prosvjeta" su očuvanje i razvijanje nacionalnog identiteta Srba u Republici Hrvatskoj, upoznavanje, razvijanje i njegovanje kulturno-historijskih tradicija Srba u Republici Hrvatskoj,  jačanje i učvršćivanje dobrih i humanih odnosa s većinskim hrvatskim narodom i pripadnicima drugih manjinskih naroda u Republici Hrvatskoj te razvijanje suradnje s organizacijama srpskog naroda u drugim državama na kulturnim, prosvjetnim, naučnim i drugim aktivnostima.

Na području BBŽ djeluju tri pododbora SKD "Prosvjeta"; Garešnica, Daruvar i Bjelovar.

Seminar za rukovodioce folklornih ansambala!

U Republici Srbiji, njenoj autonomnoj pokrajini Vojvodini u fruškogorskom Vrdniku od 13. - 19.02. 2016. održan je tradicionalni seminar za rukovaoce i koreografe folklornih i pjevačkih  sekcija.
Srpsko kulturno društvo Prosvjeta - pododbor Garešnica predstavljao je predsjednik društva ujedno i folklorni koreograf Zoran Blanuša, a SKD Prosvjeta pododbor Daruvar Miroslav Golić i Anja Lončar. 
Ovaj seminar organizirao je Savez amatera Vojvodine.
Oko 150 učesnika boravilo je prelijepom hotelu Termal gdje su polaznici učili koreografije igara srednjeg Timoka, Beličkog kraja, Srema, Lijevče Polja (Republika Srpska) Bosna i Hercegovina i Krajišta.
Predavači su bili Perislav Ducić,Dragan Trifunović,Dajana Kostić,Mirko BorjanovićLjubomir Vujčin a pjevanje je predavala Gordana Roganović.
Nesporno je da su ovi seminari izuzetno didaktički postavljeni a sudeći po stalnom napretku dječijih i seniorskih sekcija naša dva pododbora veoma korisni. Iskustva koja naši polaznici steknu na ovim seminarima čine osebujni pomak u usvajanju novih koreografija posebno zanimljivih i atraktivnih  publici.

 

 

SKD Prosvjeta Garešnica u Bošnjanima-Srbija!

Garešnički prosvjetari su 29./30. 08. 2015. boravili u Republici Srbiji - općina Varvarin, mjesna zajednica Bošnjane.
U vrijeme postojanja zajedničke države - Jugoslavije, općina Varvarin i Garešnica održavale su uzajamne pobratimske odnose. Svojevrsni nastavljač ove tradicije postalo je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta iz Garešnice, uspostavivši izuzetne odnose sa KUD-om Boško Jugović iz Bošnjana.
U svojstvu gostiju Prosvjeta je uzela učešće u 11. Bošnjanijadi. Naime, u Srbiji postoje sela Bošnjane u općinama Paraćin, Lebane, Rača i Varvarin. Svake godine druga općina je domaćin ovih susreta prijateljstva. Manifestacija obuhvaća sportska takmičenja te prezentaciju kulturno umjetničkog stvaralaštva.
Učesnici manifestacije posjetili su manastirski kompleks Svetoga Luke, gdje je iguman Aleksej upoznao prisutne sa historijatom manastira. Nakon posjete manastiru svi su se uputili do prekrasne Bošnjanske parohijske crkve Svete Petke, te se okrjepili hranom i pićem. Nakon toga održan je kulturno umjetnički program kod osnovne škole u Bošnjanima(sportsko igralište). Nastupili su domaćini i gosti iz Garešnice. U večernjim satima održan je kulturno umjetnički program da stadionu u Varvarinu. Nakon toga priređena je večera uz zajedničko druženje u Bošnjanima. U svojstvu domaćina uz nas su bili predsjednik mjesne zajednice Bošnjane Tomo Stanković, kao i predsjednik općine Varvarin Zoran Milenković sa saradnicima.

Ove godine sa SKD Prosvjetom u posjeti općini Varvarin i mjesnoj zajednici Bošnjane, bili su i Saša Lukić dožupan BBŽ iz redova srpske zajednice te predsjednik VSNM BBŽ i podpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Darko Karanović, kao i  predsjednik VSNM Garešnica Predrag Ivančević.

FOTOGRAFIJE:

 

Godišnja skupština SKD Prosvjeta Daruvar

U Gornjem Daruvaru, u sali Češkog doma, 25.04 2015 s početkom u 18,00 sati, održana je redovna godišnja skupština SKD Prosvjeta iz Daruvara i ujedno je obilježena 10-godišnjica rada folklorne i tamburaške sekcije.
Radno predsjedništvo predvodila je Branka Lukić uz dr. Ranka Jeftimiju, Milu Novakovića i tajnicu Prosvjete Jasminu Trkulja.
Predsjednik Srđan Bojčić predstavio je presjek rada u proteklom periodu i ponudio na usvajanje program rada za naredni period, što su članovi jednoglasno prihvatili. Jednoglasno su prihvaćeni i financijski izvještaj i financijski plan za 2015.
Skupštini su se u svojstvu gostiju obratili gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik, predsjednik VSNM Daruvar Branko Kovačić, predsjednik VSNM BBŽ i podpredsjednik SNV Darko Karanović, predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković, članovi VSNM BBŽ Bogatić, Bojčić i Hajdin. Među gostima bio je i dožupan Virovitičko podravske županije Igor Pavković, predsjednik Prosvjete iz Garešnice Zoran Blanuša sa zamjenikom Nikolom Radoševićem. Predsjednik Bojčić uručio je priznanja zaslužnima koji su pomogli rad Prosvjete, kao i samim članovima za 50 i 100 nastupa i onima sa više od 200 proba.

Po završetku službenog djela skupštine, nastavljeno je druženje uz nastup SKD Prosvjete iz Druvara i Garešnice te posluženjem.

FOTOGRAFIJE:

6. smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva - Garešnica 2015.

 

21.06.2015. SKD Prosvjeta , pododbor Garešnica, organiziralo je svoju glavnu i prioritetnu manifestaciju : 6. SMOTRU DJEČJEG KULTURNOG STVARALAŠTVA – GAREŠNICA 2015.

Tražeći način da djecu što više zainteresiramo za njegovanje tradicije i kulture Srba u Moslavini, odlučili smo se za ovu manifestaciju na kojoj će se okupiti djeca iz raznih dijelova Hrvatske, različitih nacija a s zajedničkim ciljem : pjesma, igra i druženje . Da bi ovu manifestaciju učinili bogatijom i djeci zanimljivijom  osim folklora ubacili smo još zanimljivih sadržaja . U Brinjanima, selu između Garešnice i Kutine  održana je prezentacija tradicionalnih muzičkih instrumenata, u izvedbi Vjekoslava Martinića, voditelja Gareškog kulturnog centra, zatim takmičenje u starim dječjim igrama (graničar , trčanje u vreći, nošenje jajeta u žlici i koturanje obruča) i predstava za djecu „Ježeva kućica“ u izvedbi Daruvarske SKD Prosvjete. Zatim smo se preselili u Garešnicu gdje je poslije defilea Garešnicom, u Hrvatskom domu održana smotra folklora . Ove godine smo tako na smotri imali 5 Srpskih društava, 2 Hrvatska  i po jedno Češko, Mađarsko, Ukrajinsko i Bošnjačko društvo.

 

                                   UČESNICI:  -Češka  Obec   -  Bjelovar

                                                     -KUD „Vaso Đurđević“ - Bršadin

                                                    -KUD „Palična“  - Severin 

                                                   -SKD Prosvjeta  - Daruvar

                                                  -KUD „Milan  Egić “ -  Brezičani  (BiH-RS)

                                                 -Zajednica  Mađara   Grubišno  polje 

                                                -KPD Ukrajinaca  „Taras Ševčenko“ - Kaniža 

                                                -SKD Prosvjeta  -  Korenica

                                               -Bošnjačko KUD „Sevdah“  - Zagreb

                                              - Gareški kulturni centar    

                                             -SKD Prosvjeta , KUD „Moslavina“ - Garešnica 

Nadamo se da smo uspjeli u svojoj namjeri i da smo djecu uspjeli zadovoljiti i zainteresirati za ovu vrstu druženja i zanimacije. Nadamo se također da ćemo i dalje održavati ovu manifestaciju, jer za djecu se vrijedi potruditi i kao što kaže Ljubivoje Ršumović  , DJECA SU UKRAS SVETA !

FOTOGRAFIJE:

 

Redovna izvještajna skupština SKD Prosvjeta-Garešnica!

U Velikom Vukovju pokraj Garešnice 28.02.2015, održana je Redovna izvještajna skupština Srpskog kulturnog društva Prosvjeta-pododbor Garešnica.

Predsjednik Zoran Blanuša upoznao je skupštinare i goste sa realiziranim plansko-programskim aktivnostima za 2014. godinu. Blagajnik pododbora Milan Rodić analitski je po stavkama raščlanio prihod i rashode potrošnje financijskih sredstava.

Predsjednik i blagajnik su ujedno predstavili plansko-programske aktivnosti kao i financijski plan za 2015. godinu. Radnim predsjedništvom predsjedavao je Nikola Radošević.

Izvještaji i planovi jednoglasno su prihvaćeni.

Skupštini se obratio predsjednik SKD Prosvjeta u Republici Hrvatskoj Čedomir Višnjić, ustvrdivši da je garešnički pododbor jedan od najaktivnijih odbora u Hrvatskoj, pri tome pohvalivši izuzetan doprinos predsjednika Blanuše. Predsjednik VSNM BBŽ i podpredsjednik SNV Darko Karanović iskazao je izuzetno zadovoljstvo radom Prosvjete i njenog predsjednika.Pri tome se posebno zahvalio vijećnici Gradskog vijeća Garešnica Jeronimi Bakarić, koja je Zorana Blanušu predložila za povelju koju grad Garešnica dodjeljuje za izuzetan rad u kulturi. Blanušino osobno priznanje je priznanje čitavom podboru SKD  Prosvjeta Garešnica.

Skupu su se obratili i dožupan Virovitičko -podravske županije iz redova srpske zajednice Igor Pavković, predsjednik VSNM Daruvar Branko Kovačić, predsjednik VSNM Virovitica Staniša Žarković, član vijeća grada Kutina Miodrag Mišljen, članica vijeća grada Garešnice Đurđa Šetit, predsjednica Prosvjete iz Virovitice Ljilja Vukomanović, pododbora Daruvar i Okučani Srđan Bojčić i Nikola Lončarević te predsjednik "Češke besede" Garešnica Slavko Vojta. Među gostima bio je i predsjednik SDSS BBŽ Gojko Ćuruvija, ujedno i predsjednik VSNM Bjelovar.

Predsjednik Blanuša je već tradicionalno uručio priznanja članovima folklorne sekcije za 50, 100 i 150 nastup, kao i priznanja institucijama koje su pomagale rad SKD Prosvjeta-pododbor Garešnica u protekloj godini.

Vrijedni roditelji su priredili posluženje za sve skupštinare i goste,a muzička sekcija je svojim zvucima pridonjela izuzetnoj atmosferi.

FOTOGRAFIJE: