Pregled svih događaja

SEDMI SPORTSKI SUSRETI SRPSKIH MANJINSKIH VIJEĆA U ROGOŽI, subota, 01.06.2024.

01.06.2024. – SUBOTA - SEDMI SPORTSKI SUSRETI SRPSKIH MANJINSKIH VIJEĆA U ROGOŽI

01.06.2024. održani su sedmi sportski susreti županijskih SNV-ova, aktivnost kroz koju se njeguje zajedništvo i čuva identitet.

Srpski kulturni centar „Moslavina“ u Rogoži pored Garešnice koji je prije dva mjeseca otvoren bio je mjesto sedmih sportskih susreta narodnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Međimurske i Varaždinske županije. U pitanju je tradicija koju njeguju ne samo vijećnici nego i mnogi dragi prijatelji koji im se pridružuju u cjelodnevnom druženju potaknutom sportskim aktivnostima koje se organiziraju uvijek u drugoj sredini. Natjecanje se provelo u nekoliko disciplina, pikadu, nogometu, stolnom tenisu, kartanju bele i potezanju užeta, a okupilo se stotinjak sudionika.

– Ovo je jedan od mnogih srpskih kulturnih centara koji su otvoreni u zadnjih nekoliko godina iz sustava „Kapitalnih investicija“ i jako smo sretni što smo uspjeli dobiti zaista impresivne centre koji su nukleus srpske zajednice širom Republike Hrvatske – izjavio je na otvorenju susreta predsjednik SNV-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović.

Susretima je prisustvovao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, prof.dr. Milorad Pupovac koji se obratio okupljenima. Pozdravio je i čestitao svima koji su vodili brigu o time da se ovaj centar obnovi i proširi te je izrazio zadovoljstvo što je prostor korišten na najbolji mogući način, a to je okupljanje i druženje sa sunarodnjacima i sugrađanima sa kojima živimo. Spomenuo je i nadolazeće izbore za Europski parlament na kojima se i sam natječe kao kandidat, te ukratko pojasnio važnost izlaska na iste.

Srpski kulturni centar „Moslavina“ u Rogoži dugo su čekali i članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Pododbor Garešnica, izrazito aktivno manjinsko društvo koje je poznato po svojim gostovanjima diljem Hrvatske, ali i daleko izvan nje. Ovi uvijek rado viđeni gosti koji kulturu svoga naroda pronose već godinama poznati su i po organizaciji smotre dječjeg kulturnog stvaralaštva pod nazivom „Djeca su ukras svijeta“, a svoje najmlađe članove uče i međusobnoj toleranciji kroz natjecanja u starim dječjim igrama koje redovno organiziraju u svom kraju. Uz razna gostovanja plan im je u skoro vrijeme u Centru urediti i etno sobu u kojoj bi bile izložene i sačuvane starine te bi na taj način upoznali mlađe generacije s kulturnom baštinom kraja.

Fotografije:

 

16. Tucijada u Daruvaru, 11.05.2024.

16. Tucijada u Daruvaru, 11.05.2024.

SKD Prosvjeta - koordinacija Zapadne Slavonije i Moslavine organizirala je 16. Tucijadu u Daruvaru. Sudjelovali su: pododbori SKD Prosvjeta: Garešnica, Daruvar, Grubišno Polje, Virovitica, Pakrac, Slatina, Okučani, Bjelovar, Slavonski Brod, Veliki Poganac i Požega u 18 sati u Češkom domu u Daruvaru.

Fotografije:

Đurđevdan u Narti, 06.05.2024.

Đurđevdan u Narti, 06.05.2024.

Na sam dan posvećen Svetom  Velikomučeniku  Georgiju, 06.05.2024. s početkom u 10,00 sati , u hramu Srpske pravoslavne crkve u Narti , koji je i posvećen Svetom Đorđu, održana je nakon gotovo 11 godina Sveta arhijerejska liturgija. Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop buenosajreski i južno- centralnoamerički Kirilo, administrator Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske, uz sasluženje domaćina ,paroha u Narti ,jereja Dragana Topića, paroha u Bjelovaru Stefana Maksimovića, paroha u Velikoj Pisanici Miomira Gvojića i Zorana Radića, jereja iz Mitropolije Zagrebačko-ljubljanske. Ovogodišnji Đurđevdanski kum crkve bio je naš Nebojša Verić, član VSNM Bjelovar i zamjenik predsjednice Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Bjelovar. Svetoj liturgiji prisustvovali su i zamjenik župana BBŽ iz redova srpske zajednice Saša Lukić, Darko Karanović ,predsjednik VSNM BBŽ te Dejan Stevanović predsjednik VSNM Ivanska. Posebno ističemo da je službi prisustvovao i načelnik općine Štefanje, Silvester Štefović kao i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Bjelovara Milan Mateković. Po završetku Svete arhijerejske liturgije, otac Dragan Topić, kao domaćin , sa svojim parohijanima priredio je bogato posluženje kom se priključio i načelnik općine Berek Mato Tonković.

Fotografije:

VSNM BBŽ proslavilo Slavu, 07.05.2024.

VSNM BBŽ proslavilo Slavu, 07.05.2024.

U novootvorenom Srpskom kulturnom centru "Moslavina" u Rogoži, 07.05.2024. godine s početkom u 18,00 sati, Vijeće srpske nacionalne manjine Bjelovarsko bilogorske županije proslavilo je svoju krsnu Slavu, Svetog Velikomučenika Georgija.

Obred sječenja slavskog kolača i prelivanja koljiva obavili su paroh iz Stupovače, jerej Dalibor Petković i paroh iz Velike Bršljanice, jerej, Slavomir  Gvojić.

Predsjednik Vijeća ,Darko Karanović pozdravio je vijećnike i goste te uručio tradicionalno priznanje "Pavle Solarić", sukladno Odluci Vijeća od 04.04.2024. godine, predsjedniku VSNM Dežanovac Željku Mileusniću i zamjenici predsjednika VSNM Garešnica Mirjani Srbljanin.

Ovo priznanje uručuje se pojedincima i institucijama koji daju izuzetan doprinos u očuvanju srpskog nacionalnog i vjerskog identiteta , srpske kulture , običajnosti i opstojnosti u ovim krajevima.

Zoran Blanuša, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbor Garešnica, uručio je priznanje VSNM BBŽ kao znak velike zahvalnosti što je zamišljeni projekt od prije četiri godine uspješno realiziran, odnosno da je srpska zajednica Grada Garešnice ali i pripadnici većinskog naroda ,dobila ovako impresivan centar kulture u Rogoži.

Među gostima bili su zamjenici župana iz srpske zajednice,SMŽ Mirjana Olujić, BBŽ Saša Lukić i Nikola Ivanović iz PSŽ.

Sa nama su bile i delegacije VSNM VPŽ ,KC-KŽ,PSŽ i ZGŽ, koje su predvodili predsjednici Milena Lazić,Jovo Manojlović,Milan Kozlović i Dragiša Pilipović.

Koordinaciju Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina BBŽ predvodio je Damir Malina ujedno i predsjednik VČNM BBŽ,njegov zamjenik ,ujedno predstavnik Roma BBŽ Goran Đurđević, predstavnik njemačke nacionalne manjine BBŽ Josip Krajcer te u ime VMNM BBŽ,član predsjedništva Saša Gerenčir.Grad Garešnicu predstavio je Milan Rajšić,član gradskog vijeća.

Svečanom danu prisustvovali su uz Zorana Blanušu i predsjednici SKD Prosvjeta ,pododbori Grubišno Polje i Bjelovar, Ilija Mandarić i Danka Jarić.

Delegacije VSNM gradova Grubišno Polje i Grešnica predvodili su predsjednici Milan Knežević i Damir Sedramac.

Sa nama su bili i predsjednici općinskih VSNM Dežanovac, Sirač, Končanica, Đulovac, Velika Pisanica, Štefanje,Veliki Grđevac Željko Mileusnić,Ljubo Kovačević,Rada Božić,Milan Radaković,Pavle Ćetković,Zoran Marijan i Slobodan Knežević.

Fotografije:

Obilježen Vaskrs, 05.05.2024.

Obilježen Vaskrs, 05.05.2024.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetoga Dimitrija u Stupovači, 05.05.2024. godine, s početkom u 10,00 sati održana je Sveta Vaskršnja liturgija, koju je predvodio paroh stupovački ,jerej Dalibor Petković.

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernoga srpskog narod Moslavine, Gradova Kutine i Garešnice i okolnih sela.Otac Dalibor osveštao je uskršnja jaja koja su kao simbol rađanja i novoga života neizostavni dio svake pravoslavne hrišćanske porodice.

Posebno zadovoljstvo bilo je za vidjeti veliki broj djece koja su uz naš, već dobro uvježbani ženski

hor koji prati sveštenoslužitelja , obilježila ljepotu i uzvišenost Svete liturgije.

Svetoj liturgiji prisustvovao je i predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović kao i predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbor Garešnica, Zoran Blanuša sa svojim zamjenikom Nikolom Radoševićem.

Fotografije: