Najave i informacije

Proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih

 

Centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih održaće se u subotu 08.septembra 2018. u Manastiru Svetoga Jovana Krstitelja u Jasenovcu,svetom arhijerejskom Liturgijom s početkom u 9 časova,koju će sa vjernim narodom služiti više Visokopreosveštene i Preosveštene gospode Arhijereja naše Pomjesne i sestrinskih Pravoslavnih crkava.
 
Nakon svete Liturgije,osveštanje slavskog kolača i žita,obaviti će se na grobnoj humci kod "Kamenog cvijeta"u Spomen području Jasenovac.
Ovakvim sabornim okupljanjem naša crkva nastavlja njegovanje tradicije i molitvenog jedinstva oko Svetih Novomučenika čiji spomen ostaje upisan u cijeloj vaseljeni pravoslavnoj.
 
Molitveno proslavljenje Svetih Novomučenika otpočeće u petak 07.09.2018. redovnim naučnim skupom"Novomučenici:Poliperspektiva IV" koji će se s blagoslovom Visokopreosveštenog Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog g.Porfirija održati u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu s početkom u 9 časova, a u kome će učešće uzeti više eminentnih međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.
Istog dana s početkom u 17,00 sati u hramu Svetoga proroka Ilije u Mlaki biće služeno večernje bogosluženje.
Takođe,u okviru ovih prazničnih dana,u utorak 11.09.2018.,na praznik Usekovanja glave Svetoga Jovana Krstitelja,u hramu u obnovi Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima gdje je kršten svete uspomene Pavle Patrijarh Srpski,biće služena sveta arhijerejska liturgija.