Pregled svih događaja

Potpisan Ugovor

U parohijskom domu Srpske pravoslavne crkve 318 Bogonosnih otaca Prvog vaseljenskog sabora u Daruvaru,danas (13.01.2020.) je potpisan Ugovor između Bjelovarsko-bilogorske županije i daruvarske parohije Srpske pravoslavne crkve. Radi se o financijskoj podršci županije vezano za obnovu, rekonstrukciju i sanaciju hramova Srpske pravoslavne crkve.
Ugovor u visini 90.000,00 kn u ime Bjelovarsko-bilogorske županije potpisali su srpski dožupan Saša Lukić i Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje,kulturu i sport Vanja Posavec a u ime naše crkve jerej Đorđe Ostojić paroh u Daruvaru.
 
FOTOGRAFIJE:
 
IMG_8065.JPGIMG_8061.JPGIMG_8036.jpgIMG_3665.JPEGIMG_8034.jpgIMG_8064.JPGIMG_8035.jpgIMG_8033.jpgIMG_8038.jpgIMG_8063.JPGIMG_8060.JPG

 

Badnje veče u Trn.Popovcu i Daruvaru

Badnji dan ,06.01.2020.godine u radosti dolaska Bogomladenca obilježen je večernjim službama u svim srpskim pravoslavnim crkvama širom svijeta.Tako su se pravoslavni vjernici čekajući Božić, okupili i na večernjim službama u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svete Paraskeve u Trnovitičkom Popovcu i  daruvarskoj crkvi 318 Bogonosnih otaca prvog vaseljenskog sabora.
 
Večernje službe predvodili su jerej stupovački Dalibor Petković u T.Popovcu  i u Daruvaru protostavrofor Luka Bosanac,uz tradicionalno paljenje Badnjaka i posluženjeza vjerni narod  uz kuvano vino i rakiju.

FOTOGRAFIJE:

Sjednica predsjedništva VSNM BBŽ

U Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" Demetrova 1 Bjelovar,u petak 20.12.2019. godine s početkom u 17,00 sati održana je 2.Sjednica predsjedništva VSNM BBŽ V Saziva.
 
Sjednici su prisustvovali svi članovi predsjedništva :Darko Karanović,Radovan Dožudić,Gordana Ćetković,Milan Radaković,Milan Knežević,Petar Radosavljević i Dušan Margetić
 
Predsjednik Karanović podnio je izvještaj sa sjednice predsjedništva Srpskog narodnog vijeća i izvjestio članove o rebalansu proračuna SNV-a vezano za sustav kapitalnih investicija i tekućeg poslovanja Ureda SNV,SKD Prosvjete ,Privrednika i Srpskog demokratskog foruma.
Predsjedništvo je upoznato i sa donacijom Privredne banke Zagreb. Donirana sredstva već su uložena u uređenje fasade i stepeništa u SKC"Pavle Solarić".
Predsjedništvo je upoznato sa parastosom i komemoracijom za srpske civilne žrtve Bilogore i zapadne Slavonije iz jesseni7zime iz 1991 godine ,koja je održana u Kusonjama u organizaciji VSNM Požeško slavonske županije.
Predsjedništvo je prihvatilo prijedlog Radovana Dožudića da se i ove godine obilježi Srpska Nova Godina ,i to 11.01.2019 godine u SKC "Pavle Solarić"(subota na  nedjelju).
Isto tako ,predsjedništvo doznaje da će se održati osnivačka skupština Udruge Srpski kulturni centar "Pavle Solarić" dana 21.12.2019.godine.

FOTOGRAFIJE:

DSCN3958.JPGDSCN3957.JPGDSCN3961.JPGDSCN3960.JPGDSCN3956.JPGDSCN3955.JPGDSCN3959.JPG

Božićni prijem SNV-a

U hotelu Sheraton u Zagrebu na sam Badnji dan 06.01.2020,Srpsko narodno vijeće je tradicionalno priredilo božićni prijem povodom rođenja Hrista spasitelja.
Među brojnim prisutnim predstavnicima srpskih institucija u Republici Hrvatskoj ,bili su prisutni i ljudi iz javnog,političkog i kulturnog života Hrvatske.
Medijatori priredbe bili su Aneta Vladimirov i Saša Kosanović.
Prisutnima  se obratio Aleksandar Vucelić (živi i radi u SAD) ,sin čuvenog direktora NASSA Milojka Vucelića kome je posvećen ovogodišnji kalendar Srpskog narodnog vijeća.Iz legata Vucelićevih već 6 godina se nagrađuju najbolji učenici generacije , pravoslavne gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković".
Nagrađenim učenicima se omogućuje posjeta prestižnim europskim studijama poput Oxsforda,Cambridge, Sorbone u trajanju od sedmice dana.
 
Predsjednik SNV-a Boris Milošević prisutnima je prenio presjek rada koordinacije u 2019 godini,kao i smjernice za rad u ovoj godini.
Prisutnima se u ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović obratila Anamarija Kirin.U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića govorio je Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović. Potom je govorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić a u ime Sabora potpredsjednik Fulio Radin.
Na kraju obraćanja,govorio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop Pakračko-slavonski gospodin Jovan.
Godišnje priznanje Srpskog narodnog vijeća "Nikola Tesla" za unapređenje srpskih institucija primila je posthumno Nada Radović.
Priznanje za humanitarni rad "Diana Obexer Budisavljević".također je za antiratnu inicijativu u Pakracu i Beogradu posthumno dodjeljeno Jeleni Šantić.
Priznanje "Gojko Mikoliš" za predan rad u antifašizmu dobila je Dragica Lovreković.
Priznanje za unapređenje srpsko-hrvatskih odnosa "Svetozar Pribićević" primio je predsjednik Udruženja srpsko-hrvatskog prijateljstva iz Rijeke Nikola Ivaniš.
 
Sveštenstvo Mitopolije Zagrebačko ljubljanske na čelu sa Njegovim Visokopreosveštenstvom Mitroplitom Porfirijem Perićem priredilo je lomljenje tradicionalne "česnice" u kojoj se nalazi novčić za sreću.Ove godine pripao je jednom od novinara RTL-a.

FOTOGRAFIJE:

Nikoljdan u Rogoži

Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Garešnice obilježilo je svoju krsnu slavu,Svetoga Nikolu 18.12.2019 godine u Mjesnom domu Rogoža.
Predsjednik Vijeća Damir Sedramac ukratko je sačinio presjek aktivnosti nakon manjinskih izbora u svibnju mjesecu i formiranja novih organa gradskog vijeća.
Čin rezanja slavskog kolača i prelivanja koljiva učinili su jereji Dlibor Petković,paroh u Stupovači i Slavimir Gvojić paroh u Velikoj Bršljanici.
Među gostima bili su dožupan iz srpskih reduva u BBŽ Saša Lukić,predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednici VSNM Dežanovac i Đulovac Željko Mileusnić i Milan Radaković ,predsjednik VSNM Kutina Jovica Trbojević,te predstavnici VSNM Grubišno Polje sa Lazom Kosanovićem na čelu,te supružnici  Verić u ime VSNM Velika Pisanica.U ime SKD "Prosvjeta" pododbor Garešnica bbili su prisutni predsjednk Zoran Blanuša i njegov zamjenik Nikola Radošević.
Među gostima bili su i Miloš Duduković te Vojo Prodanović i ime UABA Garešnica,Velika Trnovitica,Hercegovac i Berek.
Prisutnima su se obratili dožupan Lukić,Darko Karanović,Milan Radaković,Miloš Duduković i u ime Grada Garešnice gradski vijećnik Milan Rajšić.

FOTOGRAFIJE: