Pregled svih događaja

17. Susreti u Moslavini, 23.09.2023. Garešnica

17. Susreti u Moslavini, 23.09.2023. Garešnica

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" pododbor Garešnica,koje predvode predsjednik i zamjenik Zoran Blanuša i Nikola Radošević, organiziralo je u garešničkom hrvatskom domu  23.09.2023. godine s početkom u 19,00,sati, tradicionalne  "17. Susrete u Moslavini".

Navedeni susreti uz međunarodnu Smotru dječjeg kulturnog stvaralaštva " Djeca su ukras svijeta"koji se u pravili održavaju u mjesecu junu/ lipnju, jedna su od najbitnijih aktivnosti "garešničkih prosvjetara".

 U ovogodišnjim susretima sudjelovali su:

-Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" Virovitica

-Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo "Taras Ševčenko"-Kaniža

-Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta"-Korenica

-Kulturno umjetničko društvo "Strahoninec" -Strahoninec,kao predstavnici većinskog hrvatskog naroda

-Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta"pododbor Garešnica

Moderator priredbe bila je Bojana Karlica.

U dijelu programa domaćini su se predstavili sa dvije koreografije svojih najmlađih članova kao i dvije koreografije seniorske sekcije KUD "Moslavina "Garešnice.Koreografiju je upriličio predsjednik Zoran Blanuša. Sa dvije koreografije predstavili su se i mladi "prosvjetari" iz Korenice.

Po završetku programa domaćin je sa svojim gostima razmijenio prigodne poklone.

Među gostima su bili paroh Srpske pravoslavne crkve iz Velike Bršljanice Slavimir Gvojić,zamjenik župana BBŽ iz redova srpske zajednice Saša Lukić, Predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, zamjenica predsjednika VSNM Garešnica Mirjana Srbljanin, te član gradskog Vijeća Grada Garešnice iz redova Srba Milan Rajšić.

Tradicionalni druženje nastavljeno je u Mjesnom domu u Stupovači.

Fotografije:

Putovanje u Republiku Srpsku, 10.09.2023.

Putovanje u Republiku Srpsku

U nedelju 10.09.2023. godine ,u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, uz podršku naše nacionalne Koordinacije, Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba,kao i Crkvene općine Srpske pravoslavne crkve Svete Trojice iz Bjelovara, pripadnici srpske zajednice uputili su se u Republiku Srpsku, Grad Bijeljinu.

Po dolasku u Bijeljinu uputili smo se u manastir Svete Petke koji je etapno građen od 2000. godine.

Autentičnost manastira sastoji se u tome da je građen u ruskom stilu a uz velebnost njegova izgleda posebno se ističe spomenik posvećen stradalničkoj carskoj porodici Romanov koje su boljševici streljali po završetku Velikog rata.Čitavu priču nadopunio je stručni vodič iz Turističke organizacije Grada Bijeljine.

Izletnici su se potom uputili u sam grad  i obišli spomenik Kralja Petra Karađorđevića i upoznali se sa historijatom Gradske uprave.Obiđena je ulica kišobrana ,gradski park a potom i manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom koji je i sjedište Eparhije Zvorničko-tuzlanske, Srpske pravoslavne crkve.

Potom smo se uputili u Etno selo Stanišići blizu samog Grada Bijeljine gdje je organiziran ručak ,kao i obilazak etno-sela i neformalno druženje.

Oko 17,00 sati, po planu, autobus nas je vratio u Bjelovarsko bilogorsku županiju.

Fotografije:

 

Natječaj Europskog socijalnog fonda - Zaželi - prevencija institucionalizacije

Natječaj Europskog socijalnog fonda - Zaželi - prevencija institucionalizacije,

Program "Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027." više informacija na link-u: https://esf.hr/esfplus/natjecaji/socijalno-ukljucivanje/zazeli-prevencija-institucionalizacije/

 

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2023. godini,

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2023. godini,

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Natječaj za financiranje projekata u 2023. godini prema programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, vrijedan 4,91 milijuna eura. Prijave se podnose od 14.8.2023. godine, a krajnji rok za prijavu na Natječaj je 18.9.2023. godine.

Prijavu na ovaj Natječaj može podnijeti SOPG/OPG  upisan u Upisnik poljoprivrednika/ Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine od 1.000 do 7.000 eura standardnog ekonomskog rezultata (SO), a sjedište SOPG-a/OPG-a mora biti na području jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti (potpomognute skupine jedinica lokalne samouprave) i s udjelom većim od 5 % pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2021. godine, pri čemu je najviši iznos dodijeljenih sredstava po korisniku 10.000,00 eura.

Ovim Programom koji se provodi šestu godinu za redom Ministarstvo poljoprivrede pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i ostvarivanje prihoda dovoljnog za kvalitetan život i ostanak na ruralnom području. Cilj je doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na ruralnim područjima i ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.

Ukupno je tijekom proteklih pet godina provedbe Programa isplaćeno 14,6 milijuna eura za 1.736 korisnika.

Natječaj i dokumentacija za prijavu nalaze se na poveznica 1 i poveznica 2.

Fotografija:

manjine982023.jpg

 

Na Preobraženje Gospodnje, u subotu, 19. avgusta 2023.

Na Preobraženje Gospodnje, u subotu, 19. avgusta 2023.

Na Preobraženje Gospodnje, u subotu, 19. avgusta, u zagrebačkoj Sabornoj crkvi koja tog dana proslavlja hramovnu slavu, Svetu Liturgiju služiće Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje Episkopa buenosajreskog i južnocentralnoameričkog Kirila.

Tada će i vladika Kirilo preuzeti upravljanje Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, u skladu sa odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora koji ga je na svom zasedanju, u maju ove godine, izabrao za administratora naše eparhije.

U nastavku donosimo biografiju vladike Kirila.

 Dr Kirilo (Bojović)

Episkop buenos ajreski i južno-centralno američki

administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske

Dr Kirilo (u svijetu Milan) Bojović rođen je 4. februara 1969. godine u Podgorici, kao peto dijete Radula i Zorke (rođene Jovanović).

Osmogodišnju i srednju školu (gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“) završio je u Danilovgradu sa diplomom Luče prvog stepena.

Vojni rok služio je u Karlovcu, 1987. i 1988. godine.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Podgorici, završio je 1992. godine, nakon čega je upisao postdiplomske studije na PMF-u u Beogradu. Završio ih je 1996, odbranom magistarskog rada na temu „Grupe holonomija i kompleksne povezanosti“.

Prije monaštva, Vladika Kirilo radio je kao asistent na Prirodno-matematičkomfakultetu u Podgorici (1993. do 2000. godine).

Godinu dana – od 1. februara 1998. do 1. februara 1999. godine, proveo je na specijalizaciji na Matematičkom univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi.

Krajem 2000. godine dao je ostavku na posao na univerzitetu i, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, postao iskušenik Cetinjskog manastira.

Mitropolit Amfilohije je, uoči Petrovdana, 11. jula 2004. godine, Milana Bojovića postrigao u monaštvo davši mu ime Kirilo. Iste godine, na Božić, rukopoložio ga je u čin jerođakona, a sljedeće, 2006. godine, 21. maja, u čin jeromonaha.

Moskovsku duhovnu akademiju vladika Kirilo upisao je 2005. godine. Na istoj je diplomirao 2008. godine, odbranom kandidatske disertacije na temu „Mitropolit Petar  II Petrović Njegoš kao hrišćanski filosof“. Pomenuta disertacija priznata je 2010. godine kao doktorska disertacija na Univerzitetu u Beogradu.

Tokom trogodišnjeg boravka u Moskvi vanredno je završio i Moskovsku duhovnu seminariju.

Glavni urednik časopisa Mitropolije crnogorsko-primorske „Svetigora“ bio je od 2008. do 2018. godine, a od 2008. godine je bio i koordinator vjerske nastave u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Od 2009. do 2014. godine bio je profesor Svetog Pisma Novog Zavjeta i vaspitač Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Odlikovan je činom protosinđela 2010, a činom arhimandrita 2013. godine.

Od 2014. do 2016. godine arhimandrit Kirilo bio je Arhijerejski zamjenik u Eparhiji buenosajreskoj i južnocentralnoameričkoj.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve ga je, maja 2016. godine, izabrao za vikarnog episkopa mitropolitu Amfilohiju, sa titulom ”Episkop dioklijski”. U tom činu je ostao zamjenik mitropolita Amfilohija koji je upravljao eparhijom sa sjedištem u Buenos Ajresu.

Hirotoniju u episkopski čin izvršio je Patrijarh srpski Irinej, 31. jula 2016. godine, u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora 2018. godine, izabran je za eparhijskog arhijereja buenos ajreskog i južno-centralno američkog. Čin ustoličenja izvršio je mitropolit Amfilohije, 2. septembra 2018. godine, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Buenos Ajresu.

Od 29. maja 2018. godine redovni je član Međunarodne Slovenske Akademije nauke, obrazovanja, umjetnosti i kulture.

Univerzitet Olga i Manuel Ajau Kordon (La Universidad Olga y Manuel Ayau Cordon – OUMAC) iz Gvatemale, 18. aprila 2023 g., dodijelio je vladici Kirilu počasni doktorat –Honoris Causa.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve, održan u maju 2023. godine, izabrao je Episkopa Kirila za administratora Eparhije zagrebačko-ljubljanske, čime je on na tom mjestu naslijedio Njegovu Svetost Patrijarha Porfirija.

Episkop Kirilo nosi i titulu majstorskog kandidata u šahu, koju mu je dodijelio Šahovski Savez Crne Gore, 3. juna 2023. godine.

Fotografija:

Slika1.jpg