Pregled svih događaja

Predsjedništvo VSNM BBŽ

U Srpskom kulturnom centru"Pavle Solarić",Bjelovar,21.02.2020. godine s početkom u 17,30 sati, održana je 5.sjednica V Saziva predsjedništva VSNM BBŽ.
Sjednici su prisustvovali svi članovi:Radovan Dožudić,Milan Radaković,Dušan Margetić,Gordana Ćetković,Milan Knežević,Petar Radosavljević i Darko Karanović.
 
Predsjednik Karanović podnio je makro realizaciju Financijskog plana za 2019 godinu(prihodi i rashodi).Za redovnu sjednicu Vijeća biti će članovima na uvid dostavljana financijska realizacija po knjigovodstvenim kontima (prihod-rashod).
Članovi predsjedništva dobili su taksativan izvještaj o realizaciji Plana i programa rada za proteklu godinu .Obje realizacije jednoglasno su prihvaćene.
Srpsko narodno vijeće financijski će pomoći nabavu IT opreme,kancelarijskog materijala i bijele tehnike za potrebe srpskih  Vijeća u BBŽ u visini od 26.000,00kn. Ranije su utvrđene potrebe sa predsjednicima VSNM u Dežanovcu,Đulovcu,Štefanju,Siraču,Končanici,Grubišnom Polju.Daruvaru i Garešnici.
Predsjedništvo donosi Odluku o financijskoj jednokratnoj pomoći Udruzi "Pravda" Bjelovar,UABA Bjelovar,VSNM Garešnica,kao i sa kupovinom dva "pivska seta" u Pevex d.o.o Bjelovar.Sa ovim prijedlozima ide se na sjednicu Vijeća.
Predsjedništvo predlaže Vijeću da se uradi scan knjiga Radovana Dožudića("Oploviti zemlju magije" i "Zapisi iz Vretanije") kako bi ih se postavilo na web.srbibbz i tako bile dostupne čitateljima i elektronskim putem.
Novo osnovana Udruga "Srpski kulturni centar Pavle Solarić" ima izabrano rukovodstvo na čelu sa Radovanom Dožudićem kao predsjednikom i Gordanom Ćetković kao zamjenicom, uz Nikolu Šolaju kao tajnikom.Jedna od prvih aktivnosti biti će priprema Uskrsa sa VSNM Bjelovar i priprema štanda nacionalnih manjina povodom Uskrsa u koordinaciji sa Gradskim muzejom u Bjelovaru.
Sastanak Organizacijskog odbora za obnovu spomenika u Spomen-području Gudovac,održati će se u SKC "Pavle Solarić"26.02.2020.
Predsjednik Karanović upoznao je predsjedništvo sa akcijom i molbom VSNM Križevci za donacijom knjiga(dobili su nove prostorije).Obzirom da je u našoj biblioteci znatan broj knjiga kojih ima više primjeraka,pomogli smo novom vijeću sa donacijom od 300-tinjak knjiga.Knjige je preuzela predsjednica Goranka Manojlović.
 
FOTOGRAFIJE:
 
DSCN4169.JPGDSCN4167.JPGDSCN4168.JPGDSCN4166.JPGDSCN4165.JPG
 
 

 

Sretenje gospodnje

U zagrebačkom muzeju"Mimara" 14.02.2020.u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Zagrebu ,njene ekselencije Mire Nikolić,obilježen je Dan državnosti Republike Srbije,ujedno i Dan vojske Republike Srbije,kao i Dan Prvog srpskog ustanka iz 1804.godine.
Tradicionalno,ovom prijemu prisustvuju predstavnici  srpskih institucija u Republici Hrvatskoj,Srpskog narodnog vijeća,Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta",Srpskog privrednog društva "Privrednik",Srpskog demokratskog foruma,Samostalne demokratske srpske stranke,kao i predstavnici javnog,političkog i kulturnog života u Republici Hrvatskoj.
 
Prvi ustanak potlačenih naroda pod Osmanlijskim carstvom na Balkanu podigao je Vožd Karađorđe 15.02.1804.Povod ustanka bili su tlačenja naroda i janjičarski zulumi nametnuti u beogradskom pašaluku te sječa knezova,kada su Turci pobili brojne  srpske ugledne građana i velmože u tadašnjoj Srbiji.
Preživjeli narodni vođe okupili su se u srcu Šumadije, u Orašcu i pod vođstvom Karađorđa digli ustanak.Ustanak je sam po sebi,sociološki ,bio početak borbe za ljudska prava,jer su ustanici branili živote,imovinu i čast od samovolje dahija.
Ustanka je slomljen i završio nagodbom novog srpskog kneza Miloša Obrenovića sa Turcima.
 
15.02.1835.godine donešen je "Sretenjski Ustav",prvi ustav Srbije,jedan od najmodernijih,najdemokratskijih i najliberalnijih u svoje doba.Njime je u Srbiji ukinut feudalizam(među prvima u Europi) i bio put ka stvaranju demokratskog društva i države.Ovaj Ustav pisao je Dimitrije Davidović po uzoru na ustave Francuske i Belgije.
Sretenje gospodnje je pravoslavni hrišćanski praznik koji dolazi 40 dana po rođenju Bogomladenca Isusa Hrista i obilježava dan kada je Bogomajka,Djeva Marija svoga sina Hristosa donijela kao bebu u jerusalemski hram.
 
Narodna tradicija kaže kako se na taj dan sreću ljeto i zima.Mnogi ne znaju da su datiranja starog srpskog kalendara korištena do druge polovice 19 vijeka,kada se prešlo na novi kalendar.Po starom srpskom kalendaru sada se nalazimo u 7527 godini a 02.aprila ući će se u 7528 godinu.Po tom drevnom kalendaru postoje samo dva godišnje doba,ljeto koje počinje 02. aprila i zima,koja počinje 08. novembra. Na mnogim srpskim spomenicima,grobnicama,utvrdama  širom Balkana nalaze se datiranja po starom srpskom kalendaru.
 
FOTOGRAFIJE:
 

 

22. Zapadnoslavonska veče

U motelu "Jezero" Trn,Laktaši u Republici Srpskoj 07.02.2020. godine ,po 22 put je održano tradicionalno druženje zapadnoslavonskih Srba koji su u periodu od ¸1991-1995 godine usljed rata protjerani iz  svojih rodnih  krajeva u "razmili se po svijetu.
Bila je to prilika da se ponovo sa izbjeglima susretnu znanci,prijatelji,rođaci ,kumovi koji su ostali da žive u dijelovima zapadne Slavonije i da se zajedno uz tradicionalnu pjesmu,krivo kolo,"tarabana" prisjete života iz nekih boljih vremena.
U organizaciji srpskih aktivista iz Daruvara jedan pun autobus krenuo je iz Daruvara a drugi pravcem Kutina-Garešnica-Daruvar-Pakrac-Trn.
Gosti su dočekani tradicionalnim zapadnoslavonskim pjesmama a u Kulturno umjetničkom programu se predstavilo KUD"Slavonija" iz Beograda. Po prvi puta se predstavila i seniorska pjevačka grupa Srpskog kulturnog društva"Prosvjeta" pododbor Zagreb.
Goste je zabavljao orkestar "Miroslav Vuković" iz Gradiške. Miroslav ,kao harmonikaš je nama dobro poznat po brojnim gostovanjma u Gradu Daruvaru povodom "Spasovskih svečanosti" ,uz ženski vokalni sastav "Lira" koji vodi Svetlana Paunesku.
Prisutnima se obratio i potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba Nikola Ivanović ujedno i predsjednik VSNM Požeško slavonske županije.
Druženje prepuno jakih emocija potrajalo je do duboko u noć a naša dva autobusa su se sa svitajem zore vratila svojim kućama.
 

FOTOGRAFIJE:

Obnovljen spomenik

U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine općine Dežanovac koje vodi Željko Mileusnić kao predsjednik i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara na čelu sa Zdravkom Drašnerom u Goveđem Polju je 08.02.2020. otkriven obnovljeni spomenik poginulim borcima Narodno oslobodilačkog rata i žrtvama ustaško-fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata.
O samoj aktivnosti i radnim akcijama govorio je Željko Mileusnić a u ime Mjesnog odbora Goveđe Polje Petar Vujić, koji je ujedno bio i moderator ove manifestacije.
 
Prisutnima se u ime UABA Daruvar obratio i predsjednik Zdravko Drašner osvrnuvši se za znatan broj obnovljenih spomenika NOB -a (koji su bezumno i ostrašćeno rušeni početkom nesretnog rata 90-tih) na području bivše općine Daruvar.Naša je opaska da je UABA Daruvar nesporno najuspješnija na području Bjelovarsko-bilogorske  u ovim aktivnostima.
U ime Bjelovarsko-bilogorske županije prisutnima se obratio zamjenik župana iz redova srpske zajednice Saša Lukić. Ustvrdio je da zahvaljujući izuzetnoj senzibiliziranosti župana  Damira Bajsa prema antifašizmu (sam župan je nositelj najvećeg priznanja i povelje SABA od ove godine) BBŽ je financijski pomogla obnovu spomenika.Za poginule borce i žtrve terora položeni su  vijenci u upaljene svijeće u ime BBŽ i UABA  Daruvar
Među gostima je bio i predsjednik ZUABA BBŽ Rade Jovičić,potpredsjednik SNV  i predsjednik VSNM PSŽ Nikola Ivanović,predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković.
Moramo ponovo pohvaliti izuzetnu organiziranost stanovnika MO Goveđe Polje,posebno porodica Mileusnić i Grandić, koji su i ovoga puta bili domaćini za primjer.Za sve prisutne u novouređenom Mjesnom domu priredili su bogato posluženje.

FOTOGRAFIJE:

Sjednica VSNM Garešnica

U novouređenom prostoru (Nazorova ulica,iznad Erstte banke) koji zajednički koriste VSNM Garešnica,SKD "Prosvjeta" pododbor Garešnica i SDSS Garešnica,održana je prva redovna sjednica VSNM Garešnica u 2020.godini.
 
Sjednici su prisustvovali vijećnici:Damir Sedramac,predsjednik,Milan Komlenović,Đuro Komlenić,Zoran Blanuša,Mirko Savanović,Bogoja Divjak,Darko Karanović,Milan Adamović,Živana Rajčević,Milan Rajšić,Predrag Ivančević i Branka Vekić.
Opravdano su bili odsutni Jovan Zečević,Slobodan Medaković i Mirjana Srbljanin.
 
Predsjednik Damir Sedramac predočio je aktivnosti Vijeća od zadnje sjednice koja je održana 08.10.2019.godine,te podnio informacije o završnom računu,kao i financijskom planu koji je predan u financije Grada Garešnice. Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog da se pređe na internet bankarstvo zbog smanjenih troškova.
Isto tako odlučeno je da se sklopi Ugovor sa novim ponuđačem internetskih i TV usluga,jer je odlučeno da se prostor obogati novim TV prijemnikom.
Predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović,ujedno i član srpskog manjinskog vijeća Grada Garešnice upoznao je vijećnike sa aplikacijom županijskog vijeća  prema našoj nacionalnoj koordinaciji,Srpskom narodnom vijeću u vidu pomoći u IT opremi, kancelarijskom materijalu itd.
 
Aplikacija za prostor u Garešnici odnosi se na nabavu novih polica za knjige,trosjeda i frižidera.
Predsjednik Sedramac je upoznao vijećnike sa učinjenim radovima u prostoru, koji su financirani iz sustava "kapitalnih investicija" SNV-VSNM BBŽ.
Naime,od dvije manje prostorije probijanjem nosivog zida dobili smo jednu mnogo  pregledniju prostoriju.Pod prostorije obučen je u novi laminat,a kupljeno je novih 16 stolica.
 
Zoran Blanuša i Darko Karanović upoznali su vijećnike sa održanim sastankom u Uredu gradonačelnika Grada Garešnice Josipa Bilandžije,kojem su prisustvovali uz Blanušu i Karanovića i dožupan Lukić kao i  potpredsjednik SKD Prosvjeta pododbor Garešnica, Nikola Radošević .Gradonačelniku je predstavljena ideja o ulaganju u Društveni dom(bivša škola) u Mjesnom odboru Rogoža,kako bi se dogradnjom ovaj prostor mogao koristiti prije svega za potrebe garešničkih "prosvjetara"ali i ostalih zainteresiranih.
Shodno tome gradonačelniku je upućeno pismo namjere koje su zajednički potpisali predsjednici VSNM BBŽ,SKD Prosvjete pododbor Garešnica te MO Rogoža.
 
Iz dosadašnjih iskustava gradonačelniku je predstavljen tzv.tripartitni model financiranja VSNM BBŽ-SNV("kapitalne investicije Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH),regionalna i lokalna samouprava,gdje je najveći iznos financija vezan za "kapitalna ulaganja"
Ovih dana je u pripremi grubi koštovnik mogućih zahvata na osnovu kog se može uraditi aplikacija prema SNV-u.
 

FOTOGRAFIJE:

20200206_174333.jpg20200206_174328.jpg20200206_174343.jpg20200206_174417.jpg20200206_174358.jpg20200206_174433.jpg20200206_174402.jpg