Pregled svih događaja

Proslavljena krsna Slava VSNM BBŽ

U Seoskom gospodarstvu "Kiđemet" u Narti 05.05.2017. VSNM BBŽ proslavilo je svoga zaštitnika Svetog velikomučenika Georgija.
U samom Vijeću mnogo je đurđevdanskih slavara,tako da u pravilu županijsko vijeće ovaj dan proslavlja uoči Đurđeva.
Vijeće je svojom odlukom iz 2012. u znak zahvalnosti za svesrdan rad na očuvanju opstojnosti,identiteta,kulture i duhovnosti srpskog naroda na ovim prostorima ,uvelo dodjelu priznanja "Pavle Solarić",najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su doprinjele svojim radom na afirmaciji navedenih vrijednosti.
Na taj način afirmira se i lik i djelo našeg Pavla Solarića(Velika Pisanica 1779-Venecija 1821)tvorca prvog geografskog atlasa u Srba,pjesnika,suradnika Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića,onovremenog književnog izdavača u Veneciji.
Čin rezanja slavskog kolača i prelivanja koljiva obavio je paroh narćanski otac Ljubiša Miodragović.
Potom je predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović uručio priznanja.
Za nesebičan rad i već četvrti aktivan mandat u srpskim vijećima BBŽ i Bjelovar,posebno skrbeći o svim aktivnostima u prostoru Demetrova 1 ,priznanje je primio Dušan Margetić.
Grad Bjelovar kroz rad svog gradonačelnika Antuna Korušca pokazuje svoju multikulturalnost,kozmopolitizam i brigu za sve svoje građane bez obzira na vjeru i nacionalni identitet.Ta aktivnost je prisutna od njegovog izbora za gradonačelnika.Posebnu brigu iskazuje pri organiziranju komemoracije u Gudovcu a dobrim djelom njegovim utjecajem obnovljen je spomenik na Boriku-"Poziv na ustanak" Vojina Bakića.Stoga nimalo ne čudi što je gradonačelnik Korošec dobio priznanje srpske zajednice.
Bjelovarsko bilogorska županija ima posebnost da u njoj živi više pripadnika nacionalnih manjina nego što ih ima u Ustavu RH.
Jedino ona ima dva dožupana iz manjinskih zajednica kao i izuzetno aktivnu manjinsku koordinaciju Vijeća češke,mađarske,srpske manjine i predstavnika Roma,koja godinama uz pokroviteljstvo županije organizira Susrete manjinskog stvaralaštva BBŽ na kojima nastupaju manjine isključivo sa područja BBŽ.
Izuzetan obol ovim aktivnostima daje župan Damir Bajs koji je u pravilu prisutan na svim sjednicama predsjedništva i koordinacije.
 
Uz grad Bjelovar i Bjelovarsko bilogorska županija dala je izuzetnu financijsku podršku vezanu za otvorenje Srpskog kulturnog centra u županijskom središtu.
Stoga je i g.Damir Bajs nositelj ovog priznanja.
 
Naša nacionalna koordinacija vijeća srpske manjine u RH, Srpsko narodno vijeće je kao institucija dobila navedeno priznanje.SNV godinama u potpunosti savjetodavno i financijski pomaže rad našeg županijskog vijeća pa je razumljivo dobijeno priznanje.
 
Gradonačelnik Korušec i župan Bajs zahvalili su se na priznanjima uz čvrsto obećanje  nastavka aktivnosti na  razvoju multikulturalnosti Bjelovara i BBŽ.
Presjednik Karanović upoznao je prisutne sa dosadašnjim radovima na budućem multikulturalnom i polivalentnom srpskom kulturnom centru u Demetrovoj ulici u Bjelovaru gdje će biti premješteno sjedište gradskog i županijskog vijeća srpske zajednice.
Među uzvanicima bili su i dožupan Alić,Saša Lukić,predsjednici VSNM KC-KŽ,BPŽ,VŽ,Branko Dulikravić,Dušan Nogić,Milan Mirčetić sa delegacijama,predsjednici VSNM Bjelovar,Garešnica,Pakrac ,Nova Gradiška zamjenik VSNM Daruvar dr.Jeftimija,dr.Ficnar,Ivančević,Ivanović,Radivojević,predsjednici općinskih vijeća srpske zajednice Sirač,Đulovac,Dežanovac Stjepanović,Radaković,Mileusnić sa svojim zamjenicima,predstavnici Srba u općinama Štefanje i Šandrovac Karanović R. I S.Radelić.
 
FOTOGRAFIJE: