Pregled svih događaja

U Bjelovaru otvoren Srpski kulturni centar

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih interijernih građevinskih radova,u Demetrovoj ulici u centru Bjelovara otvorena je Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i Bjelovarsko bilogorske županije.
VSNM BBŽ i VSNM Bjelovar i ovim putem se zahvaljuju gradonačelniku Bjelovara Antunu Korušcu, županu Bjelovarsko bilogorske županije g. Damiru Bajsu te predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu na financijskoj pomoći bez koje nebi došlo do realizacije ovog projekta.
Ovaj prostor biti će i kancelarija za oba vijeća, ali i biblioteka sa čitaonicom te odvojenim prostorom za održavanje sjednica, izložbi, tribina,radionica itd.
U popodnevnim satima 11.05.2017. upriličeno je svečano otvorenje novog prostora. Brojne goste i uzvanike je u ime domaćina pozdravio predsjednik VSNM Bjelovar Vanja Ficnar. Uistinu biranim i afirmativnim rječima obratili su nam se gradonačelnik Korušec, župan Bajs i saborski zastupnik Srba u parlamentu RH Boris Milošević, kao i paroh bjelovarski,otac Nemanja Obradović.
Među brojnim gostima bili su i dožupani srpske zajednice BBŽ i VPŽ Saša Lukić i Igor Pavković,u svojstvu domaćina predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović,predsjednici VSNM KC-KŽ i VŽŽ Dulikravić i Mirčetić,predsjednici VSNM Garešnica,Slatina,Pakrac,Velika Pisanica,Đulovac,Okučani,Ivančević,Obradović,Ivanović,Ćetković,Radaković i Martinović.
Zahvaljujemo se  Branku Kašiću članu predsjedništva VSNM BBŽ koji je kroz donacije riješio plinske peći i najveći dio strujnih inastalacija, g.Kovačeviću iz Grubišnog Polja koji je pomogao donacijom elemenata sanitarnog čvora,g i gđi. Zdravku i Višnji Pevec koji su donirali izuzetne police za knjige,g.Ćuruviji za donaciji mini kuhinje,Srpskom narodnom vijeću na donaciji radnog stola,stolice,ormara a posebno novog računala,VSNM Koprivničko križevačke županije na poklon orginalne slike Srpske pravoslavne crkve Svetoga Georgija u Velikom Pogancu.
Nadasve se zahvaljujemo Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije-Uredu za dijasporu i odnose sa Srbima u regionu na velikom poklonu od 1.500 knjiga,Ambasadi RS u Zagrebu koja je rješila uz SNV prevoz knjiga do Bjelovara.Zahvaljujemo se i našem bjelovarčaninu sa novosadskom adresom dr.Nenadu Vukadinovići na poklonjenim knjigama.
 
Posebna zahvala naprosto mora ići našem Dušanu Margetiću članu gradskog i županijskog Vijeća srpske zajednice, Mladenu Vukašinoviću za zlatne ruke,Vanji Ficnaru koji je proveo gotovo svo slobodno vrijeme u Demetrovoj,Gojku Ćuruviji Vanjinom asistentu,Dušanu Zoriću na stalnom motrenju situacije,Dejanu Vujiću,Stojanu Predragoviću,Radovanu Dožudiću,Milovanu Jakovljeviću,Bošku Vukašinoviću ,za uređenje plinskih instalacija,Darku Karanoviću na prije svega animaciji i stvaranju pozitivne atmosfere,kao i svima ostalim koji su bilo direktno ili indirektno pomogli u realizaciji ovog projekta.
U narednom periodu očekuje nas realizacija zamišljenih aktivnosti,za koje tražimo i očekujemo svesrdnu pomoć,ne samo pripadnika srpske zajednice,nego svih ljudi dobre volje koji baštine kulturu kao temelj ljepote ljudske zajednice.
 
FOTOGRAFIJE: