Pregled svih događaja

U Koreničanima obilježena hramovna slava

Koreničani su smješteni na putu od Velikih Bastaja ka Đulovcu.Prije nesretnog rata 90-tih gotovo je u potpunosti bilo naseljeno pravoslavnim Srbima.
Kroz čitavo selo prolazi živahan potok Rajčevica, a Srpska pravoslavna crkva posvećena prenošenju moštiju Svetog oca Nikolaja smještena je na groblju udaljenom 500 tinjak metara od sela.
Crkava je u velikoj mjeri devastirana ali zahvaljujući prije svega Vijeću srpske nacionalne manjine općine Đulovac, kao i samoj općini Đulovac kao najvećem financijeru obnove, uspjela da bar djelimično vrati svoj izgled.
Obnovljeno je u potpunosti krovište pa preostaje uređenje interijera crkve.
Zahvaljujući VSNM Đulovac na čelu sa Milanom Radakovićem i Savom Orozovićem tradicionalno se uoči Svetoga Nikolaja koji se proslavlja 22.05.održava Sveta liturgija a poslije nje se vjerni narod i gosti okupljaju oko zajedničke trpeze .Ove godine harmonika je povela stare zapadnoslavonske pjesme.
Svetu liturgiju predvodio je otac Luka Bosanac uz sasluženje oca Đorđa Đurića.
Među gostima bili su dožupan BBŽ iz redova srpske zajednice Saša Lukić, predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik SNV Darko Karanović, predsjednik VSNM Dežanovac Željko Mileusnić potpredsjednik VSNM Daruvar dr.Ranko Jeftimija, članovi VSNM BBŽ Petar Radosavljević i Branko Kovačić.
 
FOTOGRAFIJE: