Pregled svih događaja

Mala Gospojina u Pakracu

Srpska pravoslavna crkva u Pakracu već više od 300 godina obilježava praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice, a i crkvica na Gavrinici posvećena je tom prazniku.Ovaj praznik uvijek se proslavlja 21.09.
 
Vijeće srpske nacionalne manjine grada Pakraca od svog formiranja ovaj praznik slavi kao svoju krsnu Slavu.Kao i prethodnih godina i ove godine u prostoru KTC-a okupilo se preko 500 slavljenika .Nesporno je da da je u ovom dijelu zapadne Slavonije ovo najveće okupljanje svečara.
Predsjednik Vijeća Nikola Ivanović pozdravivši sve svečare i uzvanike,posebno je apostrofirao dolazak predsjednika općine Budva iz Crne Gore Đorđa Vujovića. Posebno se zahvalio donatoru Srpskom narodnom vijeću,koje su predstavljali voditelj Ureda Branko Jurišić i voditelj Centra za razvoj i investicije Stanko Janić.
Naime, grad Pakrac je prije nesretnog rata 90-tih bio pobratimljen sa Budvom.Riječima zahvale g.Vujović je poželio obnovu ovih bratskih veza.
Lomljenje slavskog kolača i prelivanje žita obavili su protostavrofor Đorđe Teodorović-paroh pakrački, protođakon Milan Tomašević i đakon Milan Jović.
Svečanoj sjednici prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov,  dožupan Požeško slavonske županije Miroslav Grozdanić, predsjednici VSNM Brodsko posavske, Požeško slavonske i Bjelovarsko bilogorske županije D.Nogić, V.Džakula i D.Karanović.
U kulturno umjetničkom djelu programa nastupilo je SKD Prosvjeta zapadna Slavonija iz Pakraca izvođenjem poznatih narodnih ojkača.
Prisutne je zabavljao VIS "Osmjeh" iz Požege.
 
FOTOGRAFIJE: