Pregled svih događaja

Parastos i komemoracija u Grubišnom Polju

28.09.1942 ustaše Grubišnog Polja izvršile su strašan zločin nad nedužnim srpskim civilima ,mahom ženama,starcima i djecom.
 
VSNM BBŽ, VSNM Grubišno Polje i UABA Grubišno Polje i Veliki Grđevac tradicionalno obilježavaju i podsjećaju na ovaj zločin parastosom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Grubišnom Polju te polaganjem vijenaca na mjesta stradanja. Ove godine poštovaoci stradalnika okupili su se 29.09.2017. na parastosu u 10,00 sati, potom se uputivši na mjesta stradanja, gdje su položeni vijenci.
Radi se o lokacijama na Trandlerovom brijegu i Kiševom jarku.
 
Na obje lokacije stradali su i civili porjeklom sa Kozare - Bosna i Hercegovina i iz Slovenije, u pravilu žene i djeca. Gotovo je neshatljivo da nikada nije izvršen barem približan popis ovih pobijenih civila jer bi dimenzija ionako užasnog zločina bila mnogo veća.
Okupljenima se obratio predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović, predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković te članovi VSNM Grubišno Polje Milan Knežević i Lazo Kosanović.
Zahvaljujemo se parohu Grubišnopoljskom ocu Slavenu Jovičiću koji je uz pomoć VSNM BBŽ pripremio u parohijskom domu posluženje za sve učesnike komemoracije. Isto tako zahvala ide i Milanu Bobiću te Ljubišu Kosanoviću koji su uredili prilaz spomeniku u Kiševom jarku.
 
FOTOGRAFIJA: