Pregled svih događaja

Obilježena Sveta mati Paraskeva

U Trnovitičkom Popovcu pokraj Garešnice, 27.10.2017. u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetoj Petki proslavljena je hramovna slava.
Svetu liturgiju predvodili su parosi stupovački i velikobršljanički, oci Dalibor Petković i Slavimir Gvojić.
 
Kumovi slave bili su mladi bračni par Konjević sa svojom djecom iz T. Popovca.
Otac Slavimir je okupljenom vjernom narodu besjedio o žitiju Svete Petke. Opravdano se pretpostavlja da je bila srpskog porijekla. Naime, rođena je na prelazu 10. ka 11. vijeku u gradu Epivatu u tadašnjoj Trakiji na putu ka Carigradu. Obzirom da je u tom području tada živio isključivo Slavenski živalj, otud i pretpostavka da je srpskog porijekla.
Posvećena čvrstoj vjeri najveći dio života provela je u molitvi u pustinji. Po svojoj smrti pripisuju joj se velika djela iscjeljenja. Posebno ju poštuju žene a voda sa osveštanih izvora posvećena Svetoj Petki ima iscjeliteljski utjecaj.
Poštuju je i Grci, Bugari te Rumuni.
Crkveni odbor Srpske pravoslavne crkve Trnovitiči Popovac na čelu sa Davorom Drežićem za sav vjerni narod priredio je posno posluženje u seoskom domu a prisutne je poslije ručka zabavljala muzika u živo.
Otac Dalibor zahvalio je Vijeću srpske zajednice grada Garešnice i Bjelovarsko - bilogorske županije na financijskoj pomoći oko održavanja hramovne Slave. Uz predsjednike Predraga Ivančevića te Darka Karanovića, svečanosti su prisustvovali i srpski dožupan BBŽ Saša Lukić te predsjednik VSNM Đulovac Milan Radaković.
 
FOTOGRAFIJE: