Pregled svih događaja

Komemoracija i parastos u Novoj Krivaji

U Novoj Krivaji, zaseoku u općini Đulovac 30.10.2017. održan je parastos i komemoracija za nevino stradale srpske civile iz 29.10.1942.
Naime, ustaše su skupile nedužne civile, njih 28, gotovo sve Crnobrnje. Potom su ih pobacali u bunar pravdavši svoj zločin odmazdom zbog akcija partizana.
Okupljeni poštovaoci ovih nevinih srpskih civilnih žrtava ujedno su se poklonili i sjenama stradalih 186 žrtava ustaškog terora koji su rodom iz ovog kraja kao i 11 poginulih boraca NOR-a koje su dali Nova i Stara Krivaja.
 
Milan Radaković, predsjednik VSNM Đulovac pozdravivši prisutne dao je riječ Zvjezdani Drašner koja se obratila okupljenima; Jure Kaštelan jednom je napisao - Spomenik dolazi od riječi spominjati se, pamtiti, sjećati se. I latinski naziv monomentum ima isti značenje: monere, sjećati se.
Prošlost živi dok traje u pamćenju živih. Događaji izraženi pjesmom, zvukom, bojom, crtežom, oblikom i volumenom postaju neuništivi dio života, sam život. Vatre slobode užgane u mraku nasilja, u sudbonosnim danima ustanka i narodnooslobodilačke borbe, svjetle kao neugasivi svjetionici u olujama vremena.
 
Sjećanje na mrtve nije samo znak kulta, samo izraz poštovanja i zahvalnosti. Njihove oči kao zjenice slobode gledaju u budućnost. Oni su vrela životne rijeke. Oni su poruka mira i bratstva među ljudima,narodima i kontinentima. Sjećati se znači vjerovati u vlastite snage, u snage sebe samai svog naroda, znači stvarati i graditi život protiv beznađa, protiv mraka  nasilja i uništenja. Iz malih vrela izvire silna i moćna rijeka. Kad bi vrelo presušilo umrla bi i sama rijeka.
Ova vrela ne mogu presušiti jer izviru iz neuništivih dubina naroda, iz ljubavi, iz osjećaja pravde i slobode.
 
Vijence na spomenik položila je delegacija VSNM VPŽ sa predsjednikom Mladenom Kulićem i dožupanom Pavković Igorom,VSNM BBŽ I BBŽ sa Darkom Karanovićem i dožupanom Sašom Lukićem. Vijenac je položio i načelnik općine Đulovac Drago Hodak, delegacija UABA Daruvar te VSNM Đulovac.
 
U ime VSNM BBŽ te kao jedan od potpredsjednika SNV-a skupu se obratio Darko Karanović. Posebno je apostrofirao općinu Đulovac i njenog načelnika Dragu Hodaka koji kao jedan od rijetkih čelnika lokalnih samouprava sudjeluje u parastosima srpskim nevinim civilima stradalih od ustaša u II Svjetskom ratu.
I sam načelnik Hodak obratio se okupljenima. Parastos je predvodio protostavrofor Luka Bosanac sa jerejima Jovicom Gačićem i novim daruvarskim parohom ocem Đorđem Ostojićem. Komemoraciji je prisustvovao i zamjenik gradonačelnice Pakraca ujedno i predsjednik VSNM Pakrac Nikola Ivanović, Milan Bobić predsjednik SDSS Grubišno Polje, predsjednik UABA Daruvar Zdravko Drašner.
 
VSNM Đulovac sa načelnikom Hodakom po završetku parastosa za sve okupljene u općinskoj zgradi priredili su tradicionalno posluženje.
 
FOTOGRAFIJE: