Pregled svih događaja

Obnovljen nadgrobni spomenik Isidoru Dobroviću

Rijetko koji narod u svijetu ima izraženo dobrotvorstvo i zadužbinarstvo kao pravoslavni Srbi. Zadužbinarstvo je dio našeg nacionalnog karaktera. Sama riječi lingvistički pripada srpskom jeziku i etimološki govori o zadušju - za dušu.
 
Vjekovima je znano da su naši kraljevi za svoga života gradili crkve zadužbine kao jasan trag svojih ovozemaljskih života i odanosti pravoslavnom hrišćanstvu.
 
Naš dobrotvor i zadužbinar, Daruvarčanin Isidor Dobrović rođen je u Šiklošu 1841. a život skončao u Daruvaru 1914 .
Jedan je od osnivača srpskog dobrotvornog društva "Privrednik", kao i jedan od osnivača Srpske banke u Zagrebu 1895. Privrednik i danas financijski putem stipendija pomaže srpskoj djeci u srednjoškolskom i studenskom radu.
Osnivač je i fonda za podizanje srpskog privrednog podmlatka i na mnoge načine je pomagao svoj narod.
Godine 1911. Isidor sa svojom suprugom Hristinom (rođenom Daruvarčankom)1911. ostavlja zakladno pismo i Privredniku u samom centru Daruvara ostavlja prekrasnu zgradu.
Naglasio je da njegova zadužbina uvijek mora ostati ustanova pravoslavnih Srba. Nažalost raznim i čudnim transakcijama 70 godina prošlog vijeka ova zgrada postoji mimo zadužbinarove želje.
Pamte se njegove riječi: "Mi stari moramo pomagati, moramo zadužbine osnivati a ti omladino radi, štedi, moli se Bogu i slušaj starije, ljubi svoj zanat, svoj posao, budi vredna, štedna i mudra a posle doći će sve ostalo"
Iz dubokog poštovanja prema ovom zadužbinaru VSNM Daruvar je ustanovilo godišnje priznanje uspješnim srpskim privrednicima daruvarskog kraja koje se dodjeljuje povodom krsne slave Vijeća-Spasovdana. Obzirom da u Daruvaru nema bliske familije pokojnog dobrotvora Dobrovića, VSNM Daruvar na čelu sa dr Rankom Jeftimijom pokrenulo je  inicijativu za obnovu porušenog spomen obilježja na pravoslavnom groblju obitelji Dobrović.
Akcija je u toku i do sada je spomenik vraćen u okomit položaj. Napominjemo da je i kapela Srpske pravoslavne crkve na groblju izgrađena zahvaljujući porodici Dobrović i ljubavi koju su osjećali prema srpskom narodu.

FOTOGRAFIJE:

DSCN0644.JPGDSCN0642.JPGDSCN0640.JPGDSCN0646.JPGDSCN0641.JPGDSCN0643.JPGDSCN0645.JPG