Pregled svih događaja

Foto izložba u Demetrovoj

Sukladno našoj najavi u Srpskom kulturnom centru "Pavle Solarić" u Bjelovaru održana je foto izložba naše profesorice Ljiljane Vukašinović "Sjaj bolje prošlosti". Izložbu su zajednički organizirali VSNM BBŽ I VSNM grada Bjelovara. Postava izložbe biti će do 09.01.2018.
 
Izložba tematski obuhvaća sjajne umjetničke radove ikonopisaca iz 18. vijeka, koji se nalaze u srpskim pravoslavnim crkvama sjeverozapadne Hrvatske, Velikog Poganca, Vojakovca, Pavlovca, Velike Bršljanice, Dišnika.
 
Predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović je  iskoristio priliku i prisutnima ukazao na izuzetan značaj postojanja srpskog kulturnog centra te ih kratko upoznao sa ličnošću Pavla Solarića rođenog u Velikoj Pisanici 1779. godine po kome je centar i dobio ime. Isto tako ovaj događaj je poslužio da naša dva srpska vijeća iskažu poštovanje prema vrijednoj humanitarki Danici Bilić iz Bjelovara, koja je primila zahvalnicu za svoju pomoć i razumjevanje  interesa srpske zajednice ovih prostora.
 
Prisutnima se posredno obratio i naš spisatelj Radovan Dožudić svojim osvrtom na ovaj značajan događaj: "Autorica ove izložbe, povjesničarka umjetnosti i etnologinja Ljiljana Vukašinović, u proslovu pratećeg eseja koji se nalazi i na prigodnom prospektu, navodi misao arhimandrita Rafaila: "Ikona je živa knjiga pisana bojama."  I zaista! Ikona je opredmećena duhovnost. Njoj se povjeravaju nade i strahovi,grijesi,tuge,ali i radosti. Stajati pred ikonom trenutak je najdublje intime. Ikonu se dodiruje usnama, čelom, prstima, mislima, osjećajima, molitvom. Ikona se ne pita za formalnu vjeroispovjest onih koji pred njom stoje. Pripada svima.
No isto tako, ikona je umjetničko djelo,a toga često nismo svjesni. Svaka pravoslavna crkva, a njih je na prostorima sjeverozapadne Hrvatske stotinjak, nije samo hram, već i galerija slika. Ne pojmimo kakva se sve slikarska remekdjela mogu naći na ikonostasima u najzabačenijim selima. Jedno takvo, sretno odabrano da reprezentira ovu izložbu, tolike je umjetničke ekspresije da bi komotno mogla stajati na nekom od zidova Galerije Ufizzi, Louvra, Ermitraža...
Svi ti hramovi, ikonostasi, cjelivajuće i ikone-samice, nisu samo kulturno i umjetničko blago Srba na ovim prostorima, već neizostavna i kulturna baština Hrvatske i svih ljudi koji ovdje žive. Umjetnost uzvisuje svačiji život! A kultura i umjetnički izričaji spojeni su na molekularnoj razini.
 
Autorica, prof. Ljiljana Vukašinović  nas je upoznala sa začetkom ideje, kao i iskonskim razlozima podsjećanja na ogroman doprinos Srba u razvoju vlastite duhovne i kulturne tradicije,ali isto tako na razvoj ukupnosti kulturnog razvoja hrvatskog društva onih vremena.
 
Prisutnima se vrlo afirmatino obratila i zamjenica gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka prof. Valna Bastijančić Erjavec.
 
Kako tradicija nalaže prisutni su ostali na skromnom posluženju ali na prijateljskom druženju.
 
FOTOGRAFIJE: