Pregled svih događaja

"Mjesec(češkog)materinskog jezika"u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

U daruvarskom Savezu Čeha, u subotu 20.01.2018. održan je sastanak župana BBŽ g.Damira Bajsa sa domaćinom, predsjednicom Saveza Anamarijom Štruml-Tuček.
U ime domaćina, vrijedni projekt vezan za učuvanje jezika i identiteta Čeha u Republici Hrvatskoj predstavila je dožupanica BBŽ iz redova Čeha Tanja-Golubić-Novotni.
Naime, projekt obuhvaća Olimpijadu iz češkog jezika, tj.natjecanje u poznavanju češkog jezika učenika od 3-8 razreda osnovnih škola koji pohađaju obrazovanje po Modelu A.
 
Isto tako u suradnji sa Hrvatskim debatnim društvom, zainteresirani srednjoškolci će imati priliku sudjelovati u debati na temu važnosti materinskog jezika za svakog pojedinca.
Posebna tema predviđena diljem županije naslovljena je "Igrajmo se češkim jezikom". Predviđeno je niz radionica za djecu na češkom jeziku u suradnji sa studentima Univerziteta Palackeho iz Olomouca i Masarykova sveučilišta iz Brna.
 
Za 20.02.2018. u Bjelovaru je predviđena Tribina o važnosti očuvanja materinskog jezika, uz predavanje stručnjaka s ciljem podizanja svijesti o važnosti materinskog jezika za svakog pojedinca a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana materinskog jezika ali i Europske godine kulturne baštine.
Za 21.01.2018. predviđeno je proglašenje pobjednika Olimpijada iz češkog jezika i dodjela diploma svim učesnicima Olimpijade. Usuđujemo se primjetiti da su zapravo pobjednici svi učesnici koji na ovakav način baštine vlastiti jezik i kulturu.
Organiziranost Čeha treba biti primjer i ostalim manjinskim zajednicama u ostvarenju zajedničkog cilja a to je očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta svojih manjinskih zajednica, kako u našoj županiji tako i u Republici Hrvatskoj.
Uz župana g. Damira Bajsa sastanku su prisustvovali saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek, zamjenik župana za srpsku manjinu Saša Lukić, predsjednik VČNM BBŽ Damir Malina, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, pročelnica Ureda župana Mirna Čačić-Klobučić, savjetnik župana za nacionalne manjine i predsjednik VSNM BBŽ Darko Karanović te pomoćnica pročelnice i medijator sastanka Romana Pavlović.
 
Naša županija je sklopila Ugovor sa Privrednom bankom Zagreb vezano za donacije Udruga u kulturi i sportu. Sukladno Ugovoru župan Bajs je uručio donaciju (10.000,00kn) listu na češkom jeziku "Jednota". Donaciju je primila ravnateljica lista Lidija Dujmenović.
 
Boravak župana Bajsa u Daruvaru nastavio se u vinogorju "Badel", gdje Turistička zajednica Daruvar - Papuk organizira tradicionalnu manifestaciju "Vincekovo" uz osveštenje trsova. Gosti i posjetitelji imali su priliku da sami peku kobasice i slaninu na vatri te se posluže grahom uz kvalitetnu kapljicu daruvarskih vina.
 
 

FOTOGRAFIJE: