Pregled svih događaja

Dan sjećanja na holokaust

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Daruvara uz prateći program učenika Ekonomske i turističke škole Daruvar, te Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, 26.01.2018. obilježili su Dan sjećanja na Holokaust.
Najveći dio organizacije i ovoga puta bio je pod palicom Zvjezdane Drašner i Radmile Frantal. U okviru obilježavanja bio je prikazan film"Neprežaljeni", snimljen unutar Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo Hrvatske radio-televizije, a koji priča priču Mate Jemrića koji se prisjeća kada su iz njegovog mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome.
Film je dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za televizijsko novinarstvo za 2016. godinu, a redateljica filma je Ljiljana Mandić, scenaristica Marijana Kranjec, snimatelj Tomislav Trumbetaš, a urednica - voditeljica "Prizme"Danijela Draštata.
 
Sukladno tradiciji ova godina je nakon genocidnog obilježavanja stradanja Židova i Srba posvećena Romima. Film je upravo kazivao o stradanju Roma u okolini Županje kao primjer ukupnosti stradalništva.
Dvorana gradskog kina i ovog puta je bila ispunjena.
 
FOTOGRAFIJE: