Pregled svih događaja

27.01.2018. Obilježavanje Bitke na Humci

 

Tradicionalno, Udruga antifašista Garešnice, članovi srpskih zajednica Kutine i Garešnice, mještani Mjesnih odbora Krajiške Kutinice, Paurske Kutinice i Selišta krenuli su na partizanski marš na najvišlji vrh Moslavačke gore Humku povodom obilježavanja 76-te godišnjice Bitke na Humci. Na ovaj marš krenulo se iz četiri pravca tradicionalnim partizanskim kolonama: Krajiške Kutinice, Selišta, Paurske Kutinice i UABA Garešnice iz Podgarića od Vikend naselja.                           

Pokret je bio u 9,30 h, a na Humci antifašisti Moslavine stizali su nakon sat i pol do dva sata pješačenja u kolonama uz obronke i kose Moslavačke gore. Lijep i sunčani dan privukao je 100-tinjak poštovalaca NOB-e i Moslavačkog partizanskog odreda. Najveći značaj današnjeg marša je prisustvo velikog broja mladih antifašista od 12 godina do 25 godina, a najmlađi učesnik bio je osmogodišnjak koji je dopješačio sa svojim djedom od Garić grada. Nakon okrijepe i kratkog odmora, antifašisti sa Humke prišli su Spomeniku Bitke na Humci, gdje su redom položili vijence i zapalili svijeće za poginule partizane sa Humke; Mjesni odbori Krajiške i Paurske Kutinice, Udruga antifašista Garešnice i dr. Nakon toga predsjednik Nadzornog odbora UABA Garešnice drug Milan Ivančević održao je kratki sat historije gdje nas je podsjetio što se desilo toga dana 27. januara daleke 1942. godine. Završetkom službenog djela partizanskog marša na Humku, antifašistima je podjeljen vojnički grah pod šumarijskom nadstrešnicom u blizini spomenika. Ručak i piće za učesnike marša osigurao je Grad Kutina, čiji je gradonačelnik g. Zlatko Babić i sam prisustvovao ručku. Po završetku ručka antifašisti Moslavine uz pratnju harmonike, zapjevali su partizanske pjesme i zaigrali Užičko kolo. Nakon dosad jednog od najmasovnijeg okupljnja antifašista na Humci vrijeme je bilo za povratak, tako da su se kolone antifašista vratile na svoja polazišta u Mjesne domove Krajiške i Paurske Kutinice, Selišta i Podgarića gdje su prepričavali dogodovštine sa proteklog marša i dogovarali se o pripremi organizacija za slijedeći Marš na Humku, dogodine.                                                                                                  

Kratka kronologija „Bitke na Humci“;  Toga dana dogodila se ofenziva daleko nadmoćnijih ustaških, domobranskih, kulturbundaških i oružničkih snaga  tzv. NDH, na Moslavački partizanski odred „Kasim Čehajić“ koji je brojao 40-ak boraca na čelu sa komandirom Pavlom Vukmanovićem Stipom. Bitka je započela u ranim jutarnjim satima, temperatura je bila do -30 stupnjeva, snijeg je bio dubok do 60 cm a partizanski odred se ukopao u obliku potkovice na samom vrhu Moslavačke gore koji je tada bio obrastao gustom šumom. Kvislinške snage NDH (izvori kažu 1000 vojnika) krenule su iz više pravaca i opkolile borce Moslavačke čete, svjedoci kažu da je bitka trajala cijeli dan. Međutim, partizanska četa je uz junački i srčani otpor uspijela razbiti neprijatelja koji se je u rasulu, uz 13 mrtvih i 11 ranjenih vratio na svoja polazišta. Partizani su imali jednog poginulog i jednog ranjenog borca. Drugi dan 28.01. komanda odreda odlučila je probiti se iz obruča i prebaciti se iz Moslavine preko Ilove u zapadnu Slavoniju u selo Borke na slobodan partizanski teritorij. Pobjeda moslavačkih partizana imala je veliki odjek među narodom Moslavine i podstrek za masovnijim dizanjem ustanka. Više o Bitci na Humci na www.znaci.net  pdf. 1942. godina

FOTOGRAFIJE: