Pregled svih događaja

Komemoracija i parastos u Grubišnom Polju

Već 6 godinu za redom,a prema odluci predsjedništva Srpskog narodnog vijeća,nacionalne koordinacije srpskih vijeća i predstavnika u Republici Hrvatskoj,iz 2013 godine ,održava se komemoracija i parastos za stradale srpske civile Bilogore i zapadne Slavonije iz jeseni/zime 1991.
Naime,taj egzodus obuhvatio je najveći broj sela i povukao desetine hiljada Srba koji su napustili svoje vjekovne prostore.
Zaupokojenim liturgijama i parastosom podsjetili smo se na stradalništvo naših sunarodnjaka u Voćinu 2013,zatim u Daruvaru 2014,potom Pakracu 2015,Okučanima 2016  i Slatinskom Drenovcu 2017.godine.
Ove godine domaćin je bilo Vijeće srpske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije u Grubišnom Polju.Podsjetimo,u komemoraciji i parastosu učestvuju i srpska vijeća Požeško-slavonske.Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije.
Zaupokojenu liturgiju i parastos u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv.Đorđa predvodili su paroh Grubišnopoljski Slaven Jovičić i Velikobršljanički Slavimir Gvojić.
Domaćin skupa,VSNM BBŽ uz veliku pomoć Vijeća srpske nacionalne manjine Grubišno Polje,u parohijskom domu pripremio je tradicionalno posluženje.
 
Skupu se  u ime domaćina obratio Darko Karanović a potom je govorio Saša Milošević,potpredsjednik SNV-a. Živim sjećanjem ,kao svjedok i učesnik  ovih potresnih događaja ,korisnim   prijedlozima prisutnima se obratio  bivši predsjednik VSNM VPŽ Mladen Kulić 
Kulić smatra da je obaveza naših ,prije svega županijskih vijeća,da se neophodno sačini popis stradalih ,uz pomoć SNV-a objedini i dokumentira.
 
Skupu su prisustvovali i dožupani BBŽ I VPŽ Saša Lukić i Igor Pavković,predsjednici VSNM Grubišno Polje ,Pakrac,Slatina,Dežanovac,Velika Pisanica, Milan Knežević,Nikola Ivanović,Milenko Obradović,Željko Mileusnić,Pavle Ćetković,te zamjenik predsjednka VSNM Garešnica Milan Adamović.
Govor zamjenika predsjednika Srpskog narodnog vijeća donosimo u cijelosti.

FOTOGRAFIJE: