Pregled svih događaja

20 godina SKD "Prosvjeta"

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta"pododbor Garešnica ,22.12.2018. obilježilo je svečanom sjednicom 20 godina od osnivanja društva,ujedno i svog sveca zaštitnika Sv Nikolaja mirilikijskog.
 
Svečana sjednica održana je u maloj sali Hrvatskog doma u Garešnici. Predsjednik društva Zoran Blanuša ukratko je podsjetio na sada već daleke godine osnivanja ove izuzetno bitne srpske kulturne institucije,koja je uz Srpsku pravoslavnu crkvu itekako značajna u očuvanju identiteta pravoslavnih Srba u ovim krajevima.
Vrijedna članica društva Bojana Karlica podsjetila je na imena i prezimena osnivača "Prosvjete",a predsjednik Blanuša je ustvrdio da je u tom bliskom poratnom razdoblju bilo i hrabrost pokrenuti ovakvu inicijativu.
Prvi predsjednik SKD "Prosvjeta"pododbor Garešnica ,Nenad Krupljan zahvalio se ondašnjem rukovodstvu općine Garešnica ,koja je pomogla ovu inicijativu i osigurala prostor za rad društva u samom centru grada.Velike zahvale upućene su Milivoju Miljanu ,predsjedniku KUD Repušnica koji je imao mnogo razumjevanja i potrebnog entuzijazma te pomogao rad društva u samim početcima.
U ime grada Garešnice skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Željko Rijetković a u ime Bjelovarsko -bilogorske županije,dožupana Saša Lukić.
Prisutnima se obratio i predsjednik VSNM BBŽ i potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Darko Karanović.
 
Obred rezanja slavskog kolača i prelivanja žita obavili su paroh stupovački Dalibor Petković i velikobršljanički Slavimir Gvojić.
Predsjednik Blanuša uručio je zaslužnima zahvalnice za doprinos u radu.
U Hrvatskom domu u 18,00 sati nastavljen je kulturno -umjetnički program uz učešće:
  SKD Prosvjeta pododbor Vojnić
  SKUD "Branko Radičević"Dalj
  SKD Prosvjta pododbor Okučani
  Zajednica Mađara Dežanovac
  SKD Prosvjeta Mali Gradac,
  i naravno,domaćin SKD Prosvjeta pododbor Garešnica.
 
FOTOGRAFIJE: