Pregled svih događaja

10. smotra dječjeg kulturnog stvaralaštva

 

U nedjelju 16.06.2019. u organizaciji SKD Prosvjeta Garešnica ,održana je jubilarna 10. SMOTRA DJEČJEG KULTURNOG STVARALAŠTVA s  nazivom -"Djeca su ukras svijeta" .

Takmičenje u starim dječjim igrama je održano u Vel. Bršljanici ,gdje je učestvovalo  8 društava . U Bršljanici su djeca i posjetitelji mogli pogledati i izložbu starih vozila Oltimer cluba Kurbla i izložbu starih igračaka i novca VSNM  Pisanica Nažalost , igre nismo uspjeli završiti jer nas je omela kiša .

Smotra dječjeg folklora, na kojoj je učestvovalo 12 društava , je održana u Hrvatskom domu u Garešnici  .Potrudili smo se da okupimo uz 1 Hrvatsko i većinu manjinskih društava a imali smo i goste iz inozemstva . SKD Prosvjetu su , uz domaćine , zastupali Kordunaši i Istočnoslavonci . Od ostalih manjina su tu bili Česi , Mađari i Ukrajinci , a Hrvatsko društvo ove godine je zastupala osnovna glazbena škola Garešnica. Naravno , tu su bili i gosti iz inozemstva : Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor i SKPD „Sveti Sava“ Kranj . Nažalost zbog kvara na autobusu nisu nam stigli Bošnjaci , Udruženje Đerđef iz Cazina .

U predvorju Hrvatskog doma posjetitelji su mogli razgledati i zanimljivu izložbu starog novca koju je organiziralo VSNM  Pisanica .

Učestvovali su :

Češka Obec Bjelovar

Ukrajinsko KPD "Taras Ševčenko" - Kaniža

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor  (BiH-RS)

SKD Prosvjeta , KUD "Vaso Đurđević" Bršadin

SKD Prosvjeta Vojnić

SKD Prosvjeta Krnjak

Češka beseda  Međurić

Zajednica Mađara Dežanovac

SKUD „Branko Radičević“  Dalj

SKPD „Sveti Sava“  Kranj (SLO)

Osnovni glazbeni odjel OŠ Garešnica

SKD Prosvjeta , KUD "Moslavina" Garešnica

Ukupno  je učestvovalo oko 250 djece i 80-ak odraslih .

Manifestaciju su financirali : Savjet za nacionalne manjine , grad Garešnica i Bjelovarsko-Bilogorska županija .Hvala  svim učesnicima na učešću i svima koji su nam pomogli donacijama , i naravno  našim članovima koji su cijeli dan bili radna ekipa - od ujutro pripremanja igrališta za igre do ponoći kada je očišćena gradska tržnica gdje je bila večera i druženje .

Kada netko ulaže svoje vrijeme u nešto od čega nema koristi osim duševne hrane, sve se na kraju isplati kada vidiš ovoliko djece na okupu i njihova zadovoljna lica i osmjehe  . Bilo je naporno , ali za djecu se isplati žrtvovati , a na neki način to nam je i dužnost , jer DJECA SU UKRAS SVIJETA .

FOTOGRAFIJE: