Pregled svih događaja

Komemoracija u Grubišnom Polju

U organizaciji UABA Grubišno Polje i Veliki Grđevac,te VSNM Grubišno Polje u subotu 28.09.2019 godine u Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj svetome Georgiju ,održan je s početkom u 11,00 sati parastos za nevino streljane srpske civile Grubišnog Polja  28.09.1942 godine,njih 60-tak. Parastos je predvodio jerej Slaven Jovičić ,paroh u Grubišnom Polju
 
Stradalnici su mahom bili djeca,žene i starčad. Egzekucija je izvršena na lokacijama Trandlerovog brijega i Kiševog jarka.Ponavljamo da majke sa djecom izbjegle od ustaške kame sa Kozare  a spas su pronašle u kućama Grubišnopoljskih domaćina,nikada poslije II Svjetskog rata nisu popisane kao žrtve a streljane su zajedno sa svojim domaćinima.Samim time je dimenzija ovog zločina još svirepija kao i čuđenje što su poslije rata činjeni ovakvi propusti.
Poslije parastosa na navedenim lokacijama položeni su vijenci u ime srpskog vijeća Grubišnog Polja i srpskog vijeća Bjelovarsko bilogorske županije te Udruženja "Jadovno 1941" Banja Luka-Republika Srpska.
Okupljenima su se obratili predsjednik VSNM Grubišno Polje Milan Knežević i predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banja Luke dr.Dušan Bastašić,koji je direktni potomak mnogo stradale porodice Grba.
Na lokaciji Kiševog jarka govorio je predsjednik SDSS Grubišno Polje Milan Bobić kome su  preci   stradali u ovom zločinu u velikom broju.
Komemoraciji je prisustvovala i delegacija VSNM I UABA Garešnica na čelu sa predsjednikom vijeća  Damirom Sedramcem.
VSNM Grubišno Polje priredilo je u parohijskom domu tradicionalno posluženje za učesnike komemoracije.

FOTOGRAFIJE: