Pregled svih događaja

Radna akcija

UABA Garešnica na čelu sa predsjednikom Jadrankom Paljanom  i VSNM Garešnica na čelu sa predsjednikom Damirom Sedramcem,su zajednički 19.10.2019. godine, organizirali i sproveli radnu akciju u selu Prokop,nekadašnji Veliki i Mali.
Naime,jedan dio akcijaša je ostao u "preostalom" Prokopu i pristupio čišćenju i bojanju spomenika posvećenom civilnim žrtvama i poginulim partizanima ovoga kraja stradalim u borbi  protiv naci-fašizma NDH.
Jedan dio akcijaša se uputio do nekadašnjeg Malog Prokopa ,koji je u II Svjetskom ratu nosio nadimak "Mala Moskva".Nažalost ,selo je u potpunosti sa selom Trinkule iseljeno i ostalo bez stanovnika kraje 60-tih godina 20 vijeka.Često se pitamo zašto je tome bilo tako. Usprkos činjenici da je selo bilo centar oružanog otpora zločinačkoj NDH i stranom okupatoru,poslijeratna vlast ništa nije učinila da navedena sela dobiju struju i makar makadamsku cestu.Brojne porodice raseljene su u Veliku i Malu Bršljanicu,Stupovaču,Veliki i Mali Pašijan ,Trnovitički Popovac.
 
U centru sela podignut je spomenik koji podsjeća na stradalnike ovog sela u II Svjetskom ratu ,koji je u zadnjih nekoliko godina bio vidno zapušten(zadnji put je očišćen u radnoj akciji VSNM Garešnica iz 2012.godine.) Prostor oko spomenika je uređen i preostaje dalje čišćenje samog postamenta i spomen ploča.
Kod obnovljene seoske škole u Prokopu organizatori su priredili posluženje i zajedničko druženje.

FOTOGRAFIJE: